Amikor nincs hova leszállni, csak illegálisan

iho/repülés   ·   2011.12.29. 15:21
rolkan_an72_cim

Az orosz Szadovnyicsijt és az észt Rugyenkót márciusban tartóztatták le, amikor An–72-es  szállítógépeikkel úgymond „illegálisan” szálltak le üzemanyagért a déli tadzsik város, Kurgan-Tjube térségében, Afganisztán felől.

A történet: az An–72-es szállítógépek pilótái humanitárius étel-ellátmányt vittek a NATO-erőknek Afganisztánba. A gépek a Rolkan társaság tulajdonát képezték, amelyet a Virgin-szigeteken jegyezték be.

Miután lejárt a szállítási szerződés, előzetes engedély birtokában Kurgan-Tjube tadzsik városból repültek Afganisztánba és vissza.

A két nem egyenruhás közül első Szadovnyicsij, mögötte Rugyenko, a Kurgan-Tjube székhelyű bíróságra vezetik őket, amely a tadzsik fővárostról, Dushanbétől 80 km-re fekszik. A dátum november 22, 2011. Mindkettejüket nyolc és fél év börtönre ítélték.

A tadzsik hatóságok azonban márciusban váratlanul visszavonták a határátlépési és leszállási engedélyt, és a pilóták akkor kaptak erről üzenetet, amikor a levegőben voltak. Technikailag lehetetlen volt visszatérniük Kabulba. Ezért, hogy mentsék a gépet, magukat és a személyzet többi tagját, kényszerleszállásra kértek engedélyt.

Földetérés után a tadzsik biztonsági szolgálat őrizetbe vette őket, majd vádat emeltek ellenük a nemzetközi repülés szabályainak megszegéséért, csempészetért és illegális határátlépésért, sőt, összeesküvésért.

A tadzsikisztáni khatloni járás bírósága november 22-én bűnösnek nyilvánította a két pilótát, és nyolc és fél év börtönre ítélte őket. Az elnöklő bíró, Aliso Kurbonov hangsúlyozta, hogy csempészetben és illegális határátlépésben találták őket bűnösöknek, összbüntetésük nyolc és fél év börtön volt. Mivel azonban az elnök éppen amnesztiát hirdetett, szabadon bocsátották őket.

Antonov An-72, lefoglalva

Szadovnyicsij és Rugyenko most azt kérik a tadzsik bíróságtól, hogy töröljék őket a bűnügyi nyilvántartásból, és mondják ki, hogy nem bűnösök semmiben, nyilatkozta Guljam Babajev ügyvéd a Taszsznak.  A pilóták abszurdnak vélik az ítéletet, ügyvédjük, Bobojev pedig „verziók és feltételezések” kategóriájába sorolta a bíróság döntését.

Az ítélet komoly felháborodást keltett Oroszországban a közvéleményben és az orosz vezetés köreiben is. A bűncselekmények törlése mellett a Rolkan társaság szeretné visszakapni két An–72-es teherszállító repülőgépét is Tadzsikisztántól.

Kapcsolódó hírek