Áramvonalas egyesülés

Molnár András   ·   2011.08.19. 13:00
title

Hónapokon át folyt a tárgyalás a tengerentúli tulajdonosokkal, de a brit Nemzeti Vasúti Múzeum végül egyezséget tudott kötni mind a 60008 pályaszámú Dwight D. Eisenhower, mind a 60010 pályaszámú Dominion of Canada mozdony érkezéséről, így a 2013-as évfordulón mindannyian együtt lehetnek. A hat túlélőből csak kettő kapta meg a közforgalmú használati engedélyt, jelenleg Dominion of New Zeeland néven közlekedik a legendás Flying Scotsman egykori mozdonya, a Bittern, emellett az eredetileg Bitternnek szánt, végül a tervező nevét viselő Sir Nigel Gresley továbbít személyvonatokat Yorkshire-ben.

Mindkét tengerentúli példány szobormozdony, de a kölcsönzés feltétele némi javítgatás-kozmetikázás is, bár ők ketten valószínűleg nem saját lábon állnak majd fel a sorakozóhoz. A képen a Dominion of Canada (60010) látható<br>A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg

A Mallard nevű, akkor 4468 pályaszámú gőzmozdony 1938. Július 3-án 202,61 kilométer per órás sebességet ért el, hat személykocsit és egy sebességmérő kocsit vontatva. Ezzel megdöntötte a németek által két évvel korábban felállított rekordot. Az akkori feszült légkörben többen megkérdőjelezték az angol rekord hitelességét, végül azonban a Mallard, és vele az A4 Pacific sorozat legendává vált a szigetországban, mesékben és könnyűzenei albumok borítóján egyaránt megjelent.

Kapcsolódó hírek