Árnyékkal ütközött Herkules

iho/repülés   ·   2011.08.22. 20:25

Az Amerikai Légierő 914. Szállító Repülőezred C-130H gépe (vélhetően a 328. Századállományából) egy RQ-7 Shadow távolról irányított felderítőgéppel találkozott Kelet-Afganisztán fölött. A géppel az ütközést követően egy előretolt repülőtéren kényszerleszállást hajtott végre személyzete, teljes sikerrel. A nyilvánosságra került kép tanulsága szerint a Hercules szinte pontosan a két bal oldali hajtómű között, a külső póttartály vonalában ütötte el a nála jóval kisebb felderítő gépet. Az ütközés a méretkülönbség mellett is kisebb károkat okozott a szállítógép bal szárnyának belépőélén.

A sérült belépőél <br>(fotó: uasvision.com)

Az RQ-7 Shadow pedig vagy az Amerikai Hadsereg, vagy a Tengerészgyalogság állományából hiányzik majd – mindkét fegyvernem aktívan használja a típust.

Az ilyen esetek száma a jövőben nőhet, hiszen évről évre radikálisan nő a különböző méretű, távolról irányított felderítő és felfegyverzett támadó repülőgépek száma, elsősorban a hadműveleti területek felett. Mivel a kisebb teljesítményű repülőgépek csak korlátozott tömegű hasznos terheléssel bírnak, így nincs lehetőség a pilóta vezette polgári és katonai repülőgépeken már régen alapfelszerelésnek számító, az ütközések veszélyére figyelmeztető fedélzeti rendszerek, sem a jól ismert radarjelzésre válaszoló fedélzeti azonosítórendszerek elhelyezésére.

Kapcsolódó hírek