Árvíz: másodfokú készültség Budapesten

MTI   ·   2013.06.03. 12:35

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény jelzi: a jelentős csapadék okozta árhullám Budapest térségében hét méternél magasabb vízállást fog eredményezni. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel, a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

Tarlós István főpolgármester összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, melynek nyomán több intézkedésről döntött a közúti közlekedést, a tömegközlekedést, valamint a Fővárosi Csatornázási Zrt.-t érintően.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt a közúti forgalom elől lezárták Pesten az id. Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják. Emellett várhatóan szerda hajnaltól – a vízszint emelkedésének függvényében – a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is lezárják. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak javasolják, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében járatsűrítéseket is terveznek. A BKK már most jelzi, hogy kedden este 20 órától tilos megállni mindkét alsó rakparton, azok teljes hosszában.

A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, az óbudai Királyok útját és a Római-part környékén további utakat is lezárhatnak.

Az utolsó hajós napok egyike az árvíz előtt: a Boráros téren köt ki a D11-es járat<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A tömegközlekedést érintően a D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél, hétfő óta pedig a D11-es és D12-es hajók nem kötnek ki a Szent Gellért tér kikötőben. A jelenlegi információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot, a hajóközlekedést felfüggesztik. A későbbiekben így hajózási zárlatra is számítani kell – olvasható a közleményben.

Ezen felül, ha a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös HÉV vonalán is életbe léphetnek korlátozások.

A csatornázási művek hétfő estig, 7 méter 50 centiméteres vízszintig bezárja az összes zsilipet és árvízi kaput. A kedd déli előrejelzések alapján döntenek a további intézkedésekről. Az esetleges – kisebb mértékű – evakuálások lehetőségéről Tarlós István tájékoztatta a katasztrófavédelmet.

A Főpolgármesteri Hivatal az árvízzel kapcsolatos összes információról tájékoztatást ad a Budapest Portálon. A közlekedési változások a Budapest Portál mellett folyamatosan nyomon követhetők az áradás levonulásáig létrehozott árvízi oldalon és a BKK infooldalain is – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Kapcsolódó hírek