Átadták a csepeli bicikliutat

Vörös Attila   ·   2012.10.18. 18:30
IMG_0091__121018_Csepel__bicikliut__400

Délután hivatalosan is átadták a bringásoknak a Kvassay-hídtól az Ady Endre útig tartó, a Weiss Manféd úttal párhuzamos bicikliutat. A 2885 méter hosszú kerékpárút építése során áthelyezték a közvilágítási oszlopokat, a fákat átültették, a töltéseket kiszélesítették. Három helyszínen is biztonságos kerékpártárolót telepítettek, ezekben összesen harminc kerékpár fér el.

Végre átadták a bringautat! A bicklisek persze már egy jó éve használják a szinte teljesen kész utat

A Weiss Manfréd úti kerékpárút átadásával egy négy kerületben 16,8 kilométeres szakaszt érintő fejlesztési folyamat fejeződött be. Az átadóünnepségen megszólaló Vitézy Dávid szerint az utóbbi két évben többet költöttek Budapesten a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, mint a megelőző öt évben. Ennek persze meg is van a hatása, Budapesten egyre többen használják munkába járásra a biciklit. Tarlós István beszédéből idevág, hogy a forgalomszámlálási adatok szerint az Andrássy úti kerékpárutat napi ezer ember használja, és ez még nem is a legforgalmasabb biciklis útvonal Budapesten. Németh Szilárd, Csepel polgármestere elmondta, jelenleg három, évtizedek óta ígérgetett beruházás jár a befejezés közelében. Az egyik a kerékpárút, ezt 1991. óta ígérték, és most végre elkészült. A Csepeli gerincút építését 1993-ban, a szennyvíztisztítást és csatornázást a hetvenes évek elején ígérték meg. Tarlós István és Németh Szilárd beszédeiből a közösségi közlekedést érintő további részleteket nem tudtunk meg. Vitézy Dávid viszont a közelmúltban módosított HÉV-menetrend és az átszállási kapcsolatok javulásának kedvező fogadtatásáról számolt be.

Vitézy, Tarlós és Németh tartott ünnepi beszédet, és vágta át a szalagot

Fotóriporterünk stílszerűen biciklivel érkezett az átadóünnepségre. Az út minősége kiváló, csupán a Vágóhídnál és a Szállító utca kereszteződésénél kell rosszabb burkolatra számítani. Ez utóbbi csomópontja külön odafigyelést érdemel, hiszen négy részletben lehet átkelni rajta, és a kevésbé tapasztaltaknak esetleg meglepetést jelenthet egy nem várt iránbyból támadó autó. Keresztező út a bickliút nagy részén alig van, a Szállítók útjánál pirosra festett aszfalt hívja fel az autósok figyelmét, a gyér forgalmú Kisduna sornál nincs külön védelem, az Agip kútnál és a Hajóállomás utcánál lámpás kereszteződés van. A nagyon érdekesre tervezett Weiss manfréd út-Corvin út csomópontját a kerékpárút elegánsan elkerüli, aki mégis át szeretne kelni a kikötő felé, az zebrán megteheti. Összességében kifejezetten pozitívak a tapasztalatok, gyorsan és biztonságosan meg lehet tenni a Csepel és a Vágóhíd közötti távot.

Őket kevésbé érdekelte, hogy átadták-e a kerékpárutat vagy sem

A Weiss Manfréd úti kerékpárút összköltsége 204 millió forint volt, az Európai Unió ehhez több mint 134 millió forinttal járult hozzá.

Kapcsolódó hírek