Átadták a Magyar Polgári Repülésért Érdemérmeket

iho/repülés   ·   2012.12.12. 12:30
csopikepi400

December 7-én, a Polgári Repülés Világnapján a szokásos szakmai fogadás keretében dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár átadta a 2012. évi Magyar Polgári Repülésért Érdemérmeket. Az alapító jogszabály értelmében minden évben négy személy részesülhet e kimagasló elismerésben. A jelöltekre a légi közlekedés, mint iparág, illetve a sport- és kedvtelési célú repülés nagyobb szervezeteit tömörítő kuratórium tett javaslatot, akik közül titkos szavazással kerültek kiválasztásra az idei díjazottak.

Magyar Polgári Repülésért Érdeméremben részesült:

Filemon János, AOPA (Repülőgép-tulajdonosok és Pilóták Egyesülete) elnökségi tagja, aki vállalkozói tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy hazánkban a kisgépes tájékoztató szolgálat informatikai rendszere jelentősen fejlődött, javítva ezzel a repülés biztonságán és a szolgáltatás minőségén. Társadalmi szerepvállalásaként pedig 1997-ben újjászervezte a Magyar Repülőgép-tulajdonosok és Pilóták Egyesületét, amelynek munkáját mind a mai napig segíti.

Makláriné Kőszegi Ágnes, a MALÉV volt vezető légiutas-kísérője, akinek szakmai vezetőként feladatához tartozott a légiutas-kísérők szakmai felügyelete, ellenőrzése, oktatása, és aktívan részt vett a fedélzeti szolgáltatások fejlesztésében. A mintegy 43 éves munkaviszonya során több mint 19 510 órát töltött a levegőben, többek közt IL–18, Tu–154, B–737, B–767 típusokon.

Somogyi-Tóth Gábor, repülőtér-tervező építészmérnök, aki 1979-ben került a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatósághoz, és mint létesítményfelelős működött közre a 2A Terminal építésénél. A Malévnél és külföldi tervező irodánál tett rövid kitérő után visszatért az LRI-hez, majd a Budapest Airport Zrt. következett, ahol előbb forgalmi vezérigazgató-helyettesként, majd vezérigazgatói tanácsadóként dolgozott. Jelenleg az új dohai nemzetközi repülőtér beüzemelésének egyik felelős vezetője. A díjat távollétében felesége, Somogyi-Tóth Katalin vette át.

Talabos Gábor pilóta, a tököli repülőtér vezetője, a motoros műrepülő válogatott keret edzője, aki ugyancsak közel 40 éve szolgálja a repülést, oktatja a fiatalokat. A motoros műrepülő válogatott keret tagjaként két világbajnokságon vett részt, a vitorlázó műrepülő válogatott keret tagjaként pedig egy világbajnokságon és két Európa-bajnokságon képviselte hazánkat. Jelenleg a motoros műrepülő-válogatott keret edzője. Nevéhez kapcsolódik a motoros repülés 100 éves évfordulójára szervezett látványos százgépes repülés koordinálása, és öt éven keresztül volt a Red Bull Air Race magyarországi koordinátora és szervezője. A Magyar Repülő Szövetség ellenőrző bizottságának, a Gold Timer Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint a JET Alapítvány alapítója és a MIG 15 projekt vezetője.

A kuratórium felterjesztése alapján Közlekedésért Érdeméremben részesült Kovács László, a Malév volt repülésbiztonsági vezetője, aki 1960 óta volt a Malév alkalmazottja. 1992-től a repülésbiztonság lett a fő területe, ahol vezető beosztásban több száz repülőesemény kivizsgálásában vett részt. Egyúttal az Aeroplex repülésbiztonsági felügyeletét is ellátta. Nevéhez fűződik egyebek között a Malév légi üzemvitel minőségügyi rendszerének (FOQA) kidolgozása, a Flight Data Monitoring rendszer bevezetésének technikai előkészítése, valamint a repülőgépek műszerberendezéseinek ellenőrzéséhez digitális nyomásmérő és nyomásszabályzó kifejlesztése, könnyű és ultrakönnyű repülőszerkezetek típusalkalmassági vizsgálataira alkalmas, félvezető memóriás repülési adatrögzítő kifejlesztése.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság különdíját Szilágyi János, a WizzAir pilótája sportrepülői tevékenységéért kapta. Szilágyi János 1981 óta repül. 1996 óta a vitorlázó repülő válogatott keret tagja. 29 vitorlázó típuson csaknem 4 ezer felszállásból mintegy 2800 órát repült, ez alatt 292 távrepülés során 60 630 km-t tett meg. Motoros repülőgépen 21 különféle típuson több mint 8000 felszállásból 8500 órát repült. Mindkét műfajban oktató, berepülő, korlátlan műrepülő és műrepülő oktató képesítéssel rendelkezik. Eredményei között csapatban és egyéniben számos világbajnoki, Európa-bajnoki cím és egyéb nemzeti bajnokság díjazottja. A rally repülés kiemelkedő alakja. 2003-ban az Év sportolója. 2007 óta a Magyar Repülő Szövetség elnökségének tagja.

Kapcsolódó hírek