Átadták az új közlekedési módszertani központot

iho   ·   2014.03.25. 14:14

Az adatcserével a folyamatos fejlesztések megalapozása érdekében mérhetővé és összehasonlíthatóvá válik az egyes szolgáltatások színvonala – mondta Völner Pál államtitkár a megnyitón. Ezzel a közösségi közlekedés állami támogatása is a forgalomból nyert, nagy pontosságú adatokon alapulhat.

A Közlekedési Módszertani Központ által szervezett Transmodel közösség tagja lehet minden, közösségi közlekedési szolgáltatást megrendelő (önkormányzatok, közlekedésszervezők), vagy szolgáltató (közlekedési cég, turisztikai vállalkozás), akik saját adataikat is hozzáférhetővé teszik a többi tag számára. A központ felhőalapú informatikai eszközökkel továbbítja a szolgáltatóktól beérkező adatokat (térképi adatok, valós idejű járatinformációk). Az uniós szabványokat használó rendszer a nemzetközi adatcserébe is beköthető, pélsául a RailJet Ausztriában már működő átszállási információ-szolgáltatása Magyarországon is elérhetővé válhat.

A szervezet integrátorként segíti a közösségi közlekedés szervezőit és szolgáltatóit utastájékoztatás vagy elektronikus jegyrendszer témájú pályázatok előkészítésében, összeállításában. Hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes közlekedési cégek elektronikus tarifarendszerei képesek legyenek egymás intelligens kártyáinak felismerésére, így a fenntartási költségek is csökkenhetnek. A Közlekedési Módszertani Központ tanácsadói, minőségbiztosítói szerepet lát el a hazai intelligens közlekedési rendszerek (ITS) megvalósításában – áll a KTI sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek