Átépül a „Százlábú híd” a Kerepesi úton

iho   ·   2014.02.24. 12:55
100labubkk1cim

A csaknem nettó négymilliárd forint értékű beruházásra a KC-2013 Konzorciummal szerződött a BKK. A híd fontos pont a fővárosi úthálózatban: a 3-as számú főút ki- és bevezető szakaszán helyezkedik el, és fontos összekötő elem a helyi forgalomban is. Április elejétől jelentős forgalomkorlátozásra, fennakadásokra és torlódásokra kell számítani. Emiatt a BKK sűríteni fogja járatait a térségben, terelő utat azonban nem tudnak biztosítani.

(Forrás: bkk.hu)

Először elvégzik a helyszíni előkészítő munkákat: a „Százlábú híd” környezetében a vasúti és a troli-felsővezetékek átépítésével, valamint a szükséges útkorrekciókkal és közműkiváltásokkal. Április elején lezárja a kivitelező a Kerepesi úton a belváros felé vezető útpályáját az Asztalos Sándor út és az Aréna Pláza között. Emiatt a másik útpályára terelik át a forgalmat, amelyen a belváros felé egy, kifelé két sávon haladhatnak majd a járművek. Ezt követően kezdődik el a híd tényleges átépítése a bontási munkálatokkal. A 80-as és a 80A troli, valamint a 908-as, a 931-es, a 956-os és a 990-es éjszakai busz útvonala nem változik, de a Gumigyár megállót áthelyezi a BKK.

A híd legutoljára 1973-ban épült át, és nyerte el jelenlegi formáját, azaz majdnem negyven év alatt került a mai rendkívül leromlott állapotába. Az új, nagyobb nyílású és korszerű híd építését úgy valósítják meg, hogy a közúti forgalom és a trolibuszok közlekedését folyamatosan biztosítják. A híd déli oldalán, az eddigi járda mellett különálló, kétirányú kerékpárút, míg az északi oldalon új, közös kerékpárút és járda épül.

(Forrás: bkk.hu)

A „Százlábú híd” régi vasbeton szerkezetét a szükséges közműkiváltásokat követően két ütemben bontják el. Az első ütemben a híd északi oldalának tartószerkezetét elbontják, majd az új híd alapozása, az alépítmény kivitelezése és az acél tartószerkezet helyszíni szerelési munkálata kezdődik a vasúti forgalom lehető legkisebb zavarásával. A második ütemben elbontják a régi híd tartószerkezetét, elkészül az új alépítmény és tartószerkezet a déli oldalon is. Így a híd 30 méterrel hosszabb lesz, továbbá egy méterrel megnövelik a híd alatti űrszelvényt. A  teljes új „Százlábú híd” előreláthatólag 2015 októberében készül el.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek