Augusztus 30-ától már tizennégy Kiss közlekedik az elővárosi vonalakon

iho/vasút   ·   2021.08.28. 13:30
00_tizennegy_kiss

Vác felé tíz, Ceglédre négy emeletes motorvonat közlekedik.

A MÁV-Start Kiss motorvonatai nagy népszerűségnek örvendenek mind az elővárosi térségben, mind a nyaralók körében. Az idei főszezonban hétvégente három új emeletes motorvonat is közlekedett a Balatonhoz közvetlen összeköttetést biztosítva Szolnok és a Dunakanyar térségéből is. A Jégmadár, a Napfürdő expresszvonat Fonyódig, a Panoráma expresszvonat pedig Fonyódról most hétvégén közlekedik utoljára, de jövőre is ugyanúgy biztosított lesz a Balaton megközelítése emeletes motorvonattal. Augusztus 30-ától újabb négy Kiss áll forgalomba az agglomerációban, így hétfőtől összesen már tizennégy közlekedik a két legforgalmasabb, a váci és a ceglédi elővárosi vonalon.

A 600 ülőhelyes motorvonatok közül jövő hétfőtől a váci vonalon tíz, a ceglédin pedig négy Kiss szerelvénnyel találkozhatnak az utasok.

A 70-es váci vonalon a tíz Kiss forgalomba állítása már lehetővé teszi a szerelvényfordulók átalakítását, így hétvégente már csak Kiss és Flirt motorvonatok közlekednek a váci oldalban. Munkanapokon

  • a szobi zónázó és
  • a váci személyvonatokon

is csak emeletes motorvonatok lesznek forgalomban, csúcsidőszakban és a gyorsított, ütemen felüli vonatokban még marad pár hagyományos, szolnoki csíkos inga is. A Kissek kedvezőbb menetdinamikai tulajdonságainak és a gyorsabb utascseréjének köszönhetően a zavarérzékenység jelentősen csökken ezen a vonalon.

Nagy sikerrel zárul a nyári balatoni szezon is az emeletes motorvonatok körében. A hétvégén közlekedő három Kiss közvetlen kapcsolatot biztosított Szolnok és a Dunakanyar térségéből is a Balatonra. Szinte minden hétvégén folyamatos teltházzal közlekedtek ezek a szerelvények, eddig összesen 30 ezer utas váltott jegyet ezekre a járatokra, hogy akár az emeleten utazva élvezhesse a kilátást. A nyári szezon végével búcsúzik a Kiss a Balatontól, de tervezetten jövő nyáron újra visszatérnek majd Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjához.

Jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen negyven Kiss állhat forgalomba. Mindegyik elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekedik majd, a további közlekedési útvonalak tervezése is folyamatban van.

A tartalom megjelenését a MÁV Zrt. támogatta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek