aviation.met.hu

MTI/iho   ·   2016.10.27. 18:20

Megújítja repülésmeteorológiai szolgáltatásait, és új honlapot indít az Országos Meteorológiai Szolgálat. Radics Kornélia, a szervezet elnöke egy budapesti szimpóziumon elmondta, hogy komplex, egyedülálló és széleskörű információt nyújtó honlapot hoztak létre, amely az aviation.met.hu címen elérhető. A hozzáférés regisztrációhoz kötött, amelynek segítségével egy repülési esemény, baleset nyomozása során igazolható, hogy a pilóta tájékozódott-e előzetesen az időjárási viszonyokról. A mobiltelefonon is elérhető szolgáltatás például a hőlégballon-pilótáknak, a kisgépeseknek és a kereskedelmi pilótáknak is elérhető és hasznos információkat ad.

Berényi Lívia, a repülésmeteorológiai osztály vezetője a rendszer bemutatásakor elmondta, fizetős tartalmakat is megjelenítenek majd, de a felkészüléshez elengedhetetlen adatok ingyenesek lesznek. A honlapon elérhetők a repülőtéri táviratok, a megfigyelések, az időjárási tájékoztatók, a légnyomásadatok, valamint a közép-európai látási és felhőzeti viszonyok is.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke mint aktív pilóta hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a repülés előtt rendelkezésre álljanak a pontos időjárási adatok, mert ezek hiányában nem szállnak fel. Ha nincs OMSZ, ha nincs előrejelzés, precíz adat, akkor „vakok és süketek” a pilóták, ezek nélkül sem árut, sem embereket nem tudnak biztonságosan a célállomásra juttatni. Hozzátette: sokszor találkoznak azzal a hatóságnál, hogy egy repülőgép kiképzett személyzete kellő gyakorlat hiányában nem vagy rosszul értékelte a meteorológiai helyzetet.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója előadásában bemutatta cége és az OMSZ közös fejlesztésű, úgynevezett netbriefing online repülésfelkészítő szolgáltatását. Ez a repülési terv leadásával megadja a légi tájékoztatási és meteorológiai adatokat, valamint az áramlásszervezési helyzetet a pilótáknak.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.