Az ABB az e-mobilitásért

iho   ·   2015.03.17. 13:45
00kicsi

Eminens Észtország: a világon először ebben a balti államban kezdte meg működését az ABB országos gyorstöltő-hálózata elektromos autók részére, ezzel az eddig élen járó Hollandiát (ahol több mint kétszáz töltőállomás üzemel) is megelőzték. Az örömteli hírt Jarmo Tuisk, az elektromos mobilitási megoldásokkal foglalkozó NOW! Innovations igazgatója közölte. Az ABB 2011-ben kezdte meg munkáját Észtországban, a 165 töltőállomást minden főútvonalon, legalább ötven kilométerenként, és minden, legalább ötezer fős lakosságú körzetben helyezték üzembe elérve ezzel az ország teljes lefedettségét.

Jarmo Tuisk, az elektromos mobilitási megoldásokkal foglalkozó NOW! Innovations igazgatójának előadása, mellette jobbról balra: Tanja Vainio az ABB magyarországi vezérigazgatója; Balogh Attila, az ABB e-mobilitási szakértője és Steven Dorresteijn, az ABB elektromos töltési infrastruktúra európai értékesítési vezetője<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Az e-mobilitás nemzetközi trendjeit Steven Dorresteijn, az ABB elektromos töltési infrastruktúra európai értékesítési vezetője ismertette. A gyorstöltés elterjedésének egyik fő akadálya jelenleg a kompatibilitás hiánya, az ABB több autógyártóval (a Fordtól a BMW-ig széles a skála) is együttműködik ennek kiküszöbölésére. Az észtországi beruházáson kívül a közelmúltban Belgiumban és Dániában ötven-ötven gyorstöltőt telepítettek, Kínával hatéves szerződést írtak alá az új Denza elektromos autókhoz tartozó gyorstöltő rendszerek kiépítésére.

A konferencia sajtó számára megtartott beszámolóján

Genfben sikeresen üzemel a világ első e-busz hálózata: a 135 utast szállító járműveket a megállókban, az utascsere ideje alatt, mintegy tizenöt másodpercet igénybe véve töltik fel árammal. Partneri kapcsolatot építettek ki a Volvo autóbuszgyártó ágazatával, elektromos és hibridbuszok fejlesztésére.

Balogh Attila, az ABB e-mobilitási szakértője az egyen- és a váltóáramú töltést ismerteti

Balogh Attila, az ABB e-mobilitási szakértője a hazai tapasztalatokat ismertette. Magyarország első gyorstöltő állomása a budapesti Istenhegyi úti MOL-kútnál húsz perc alatt nyolcvan százalékig képes feltölteni egy CHAedMo szabvány csatlakozóval felszerelt elektromos autót. Az ABB 2014-ben elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérését a részvételre egy, a hazai e-mobilitás elterjedését szolgáló kutatás-fejlesztési projektben. A projekt első fázisa az e-mobilitás műszaki–technológiai feltételeinek feltárása, a munkához az ABB adja a technikai támogatást és a kísérlethez szükséges eszközöket, mintegy egy-másfél éves időtartamra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek