Az egykori Malév-gép várja, hogy eldőljön a sorsa

iho/repülés   ·   2012.04.27. 18:30
cim

Aggódó kérdés, fotók kíséretében: mi történik a magyar repüléstörténet egyik fontos ritkaságával, a Malév egykori Il-18-asával, MO-Ilonával? - a kérdés a jelek szerint újra aktuális.

Mint azt akkor elmondtuk, a négyhajtóműves légcsavaros-gázturbinás repülőgépet tavaly novemberben Kovács Ferenc vezérletével szabadították ki az abdai diszkó-épületből, amit még 1990-ben építettek a légitársaságtól leselejtezett madár köré.

A Malév egykori utaszállítója majd cargo-gépe a tavalyi szabadításkor...

A mentőakció sikerrel járt, MO-Ilona teljes épségében került át az épület közelében lévő telekre, nem messze tőle várták sorsukat a leszerelt vezérsíkok is.

...majd a téli pihenőben <br>(fotók: Kovács Ferenc)

Az iho/repüléshez írt levél aggódó szerzője most attól fél, hogy fémtolvajok szedték le a külső hajtóművektől kifelé eső szárnyvégeket.

Friss kép Ilonáról, szárnyvégek nélkül <br>(fotók: Kunert Krisztián)

A jó hír az, hogy ez a változás egy újabb költözés előkészülete. Az áthelyezés célja, hogy amíg a gép sorsa eldől, a jelenleginél biztonságosabb körülmények között várja a döntéseket. Kétségtelen ugyanakkor, hogy MO-Ilonát november óta valóban „megkörnyékezték” a törvénytelen gyűjtők, ezért riasztót kellett szerelni rá.

Láthatóan nem letörték vagy levágták, hanem rendesen leszerelték a szárnyvégeket

A gépet egy daruval hamarosan az Elvis-park főépületének udvarára emelik be  – mondta el most az iho/repülésnek a tavalyi mentőakció szervezője. Kovács Ferenc ugyanakkor még mindig nem tud semmi biztosat közölni arról, hol lesz az Il-18-as végleges és méltó helye. Egy külföldi vállalkozó megvette volna a gépet, de a szállítási költségek a vételár többszörösére rugtak volna, és a megmentőknek mindenképp az az elképzelésük, hogy MO-Ilona maradjon Magyarországon.

A vezérsíkokat már a tavalyi szabadításkor levették

A novemberi kiemeléskor szó volt az M1-es egyik pihenőjéről, ahol szívesen látnák a gépet, de egyelőre ez sem biztos, és az állam részéről sem reagáltak még a végleges megoldáshoz szükséges hatósági engedélyek dolgában.

Kapcsolódó hírek