Az életükkel játszottak

iho   ·   2023.01.10. 17:00

Idén már többen szenvedtek súlyos égési sérüléseket, amikor vasútüzemi területen felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. A balesetekben ismét fiatalkorúak is érintettek.

A vágány melletti felsővezeték tartóoszlopára felmászva sérült meg súlyosan az a férfi, aki január 5-én Budapest-Keleti pályaudvar és Kőbánya felső állomás között szenvedett áramütést. Néhány nappal később, január 8-án az esti órákban Eger-Rendező állomáson fiatalok játszottak vasútüzemi területen, ahova civileknek szigorúan tilos a belépés. Két fiatal fiú a vágányon álló, üres tartálykocsi tetejére mászott fel, a felsővezeték közelében pedig egyikük áramütést szenvedett. Egy 15 éves gyermeket a mentők súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, társa könnyebben sérült.

Tavaly a MÁV hálózatán történt két hasonló baleset súlyos, életveszélyes sérültjei és halálos áldozata is 18 éven aluli volt. A vasút veszélyes üzem! A közvetlen életveszély miatt a vasút üzemi területén belül tilos tartózkodni. Sok esetben, amikor valakik izgalmas időtöltést remélve, vagy egy jó fotó elkészítése érdekében a tiltott üzemi területre tévedtek – súlyos, vagy halálos sérüléssel kerültek kórházba, otthon már hiába várták őket.

A tiltott helyen tartózkodás miatt bekövetkezett balesetek a vasúti utasforgalom részére kijelölt helyeken kívüli vasútüzemi területeken (például a peronok mellett húzódó sínek, a nyílt vonalon, a rendezőpályaudvarok vagy akár azok a figyelmeztető táblával ellátott szolgálati átjárókban, amelyeket kizárólag vasúti alkalmazottak használhatnak) fordulnak elő. Szigorúan tilos a járművek alá menni, illetve azok tetejére felmászni. Az öt-hat méter magas jármű tetejéről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár beláthatatlan következménnyel is járhat.

A villamos felsővezetéknek már a megközelítése is életveszélyes, két méteres távolságon belül  halálos áramütést is okozhat. A felsővezeték, illetve a felsővezeték-hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése életveszélyes. Az ilyen elektromos berendezéseken, velük összefüggő szerkezeteken, teherkocsikon nemzetközi jelölések is láthatóak a magyar feliraton kívül: az elektromos nagyfeszültségre utaló villám, és a „25 kV” feszültségi érték egyértelmű feltüntetése. A vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Közlekedésbiztonság

Csökkent idén a vasúti átjárós balesetek száma

iho/vasút   ·   2023.07.17. 12:10

A vasúti átjárókban 2023-ban eddig 31 baleset következett be, amelyek során egy ember meghalt és ketten súlyosan megsérültek. Az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat minden esetben a közúton közlekedők figyelmetlensége, vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

Vasút Nagyvasút

Lassan magához tér a vasút a tegnapi vihar utáni kómából

MTI/iho   ·   2023.06.24. 13:30

Több vonalon is újra járhatnak a vonatok, miután a szakemberek elhárították a péntek esti vihar okozta károkat, de Komáromban két felsővezeték-szerelőt áramütés ért. A Hortobágy (EC 141) csak Győrig megy, a 80a-n sorra mondják le a vonatokat, a 30a-n pedig váltózűr nehezíti a vonatforgalmat.