Az első sérültek

iho/hajózás   ·   2011.11.06. 15:30
kiskep_vorb

A 39 ezer mérföldes földkerülő versenyen hat hajó indult a spanyol Alicantéból, de még a Földközi-tengeren akkora vihart kaptak, hogy két hajó is megsérült. A 14 órakor induló mezőny a partközeli szakaszon élénk küzdelmet vívott egymással, de este 10 előtt 7 perccel a mezőny élén haladó Azzamnak eltört az árboca.

Az eltört árbócú Azzam - Fotó: Paul Todd/Volvo Ocean Race

A hajót indító Abu Dhabi Ocean Race most egy tartalék árbocot szállít Alicantéba, ahova a hajó is igyekszik visszajutni. Az időjárás azonban nem kedvez a szerencsétlenül járt hajónak: 30 csomós szélben és 3-4 méteres hullámok között kell haladniuk a csendesebb vizek felé. A haladás érdekében egy csapattagot, Wade Morgant a vízre eresztették, hogy a törött árboc tetején maradt vitorladarabot vágja le, de annyira viharos volt a szél, hogy néhány próbálkozás után inkább visszahúzták a hajóra Morgant.

A Sanya is megsérült a verseny első napján - Fotó: Paul Todd/Volvo Ocean Race

A Team Sanyának sem sikerült jobban a rajt utáni első nap. Vasárnap reggel annyira megsérült a hajótest, hogy ők is kiállni kényszerültek a versenyből. Reggel 9 óra körül egyszer csak elborult a hajó, a csapatnak pedig csak arra maradt ideje, hogy felvegye a mentőmellényt. A hajó orrában lévő vákuumszekrény tartja fent a hajót, a pumpák pedig folyamatosan szivattyúzzák ki a vizet a hajótestből. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora a sérülés, ez majd csak a parton fog kiderülni. Ennek ellenére ez a csapat is bízik abban, hogy vissza tud térni a versenybe. Mindenesetre a 20 napig tartó első etapban erre még van esélyük.

Kapcsolódó hírek