Az ernyedt gazdasági környezet lassítja a vasúti teherkocsipiac bővülését

iho.hu   ·   2024.08.23. 08:50
Ömlesztett áru, Wascosa

Az előrejelzések szerint 2028-ig évi 2,6 százalékos növekedés prognisztizálható a vasútipar markáns ágazatának globális piacán, de ez messze van a 2018–23-as időszak fejlődési rátájától. Kifejezetten rosszul áll az európai intermodális szállítmányozásban használt vasúti kocsik szénája. 

Megjelent az SCI Verkehr, a nemzetközi vasútiparra és logisztikai menedzsmentre fókuszáló tanácsadó cég legfrissebb, „Teherkocsik,  globális piaci trendek 2024” című piaci tanulmánya. A szerzők rögtön elöljáróban megjegyzik, egyértelmű regionális különbségek tapasztalhatók a vasúti teherkocsik gyártásnak és értékesítésének piacán. Európa a hátsó sorban kullog, és nem is várható pozitív fejlemény a következő néhány évben.

A kihívást most az jelenti, hogy a kereslet és kínálat egyensúlya helyreálljon, jelesül a növekedési pályaMindennek oka az, hogy a 2023-as piaci rekordvolumen 1,9 milliárd euró után a kontinens piaca pillanatnyilag a gyenge gazdaság közép- és hosszú távú, derültségre okot adó jövőképe érdekében. Annak ellenére látja viszonylag borúlátóan az európai a helyzetet az SCI Verkehr, hogy a 2024-re és 2025-re megkötött szerződéseknek köszönhetően a gyártók termelési kapacitásai viszonylag jól kihasználtak.

Meglepő (?) módon azonban a minden vasútlogisztikai fórum (konferencia, szimpózium, kongresszus, ankét, értekezlet, vitaülés, és így tovább) a szegmens fontossága miatt kiemelt témájaként kezelt intermodális szállításban használt kocsik gyártása elég rosszul áll. A konténerszállító és zsebeskocsik iránti jelentős kereslet az elmúlt két évben jelentősen hozzájárult az eredményekhez, ám a szállítási igények csökkenése miatt mára a szegmens összeomlott, 2025–26-ra alig van megrendelés ilyen jellegű kocsikra.

A más típusú kocsik, például az autószállítók iránti kereslet viszont pozitívan alakul, ám nem tudja teljes mértékben ellensúlyozni az intermodális üzletág visszaesését.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Fiatalokat ért tragédiák

MÁV/iho   ·   2024.09.11. 08:30

Szörnyű tragédiákkal zárult a nyári szünidő és kezdődött az új tanév. Az elmúlt egy hónapban két tinédzser tragikus halálát és két fiatal életveszélyes sérülését okozta a figyelmetlenség, közlekedés közben a fülhallgató használata, a telefon nyomkodása és a tiltott vasútüzemi területen tartózkodás.