Az Etihadé lett az airberlin 29 százaléka

iho/repülés   ·   2011.12.19. 20:46
nyito

Németország második legnagyobb légitársaságának, az airberlinnek lett a legnagyobb, 29,21 százalékos arányú tulajdoni hányaddal rendelkező részvényese az arab légitársaság. A két cég együttesen 77 ország 239 repülőterére közlekedtet járatokat, s melléjük 2012. január 15-től megnyílik majd a Berlin–Abu-Dzabi járat is, heti négy alkalommal, Airbus A330-200-as géppel. Az Emirátusok egyik legfontosabb repülőterére az airberlin új, Ázsia és Ausztrália felé nyíló kapuként tekint. Eddig ezt a szerepet Dubaj töltötte be.

Az Etihad Airways komoly előnyként használhatja fel az airberlin európai és közel-keleti hálózatát, s persze a német légitársaság 33,6 millió utasát (2010-es adat) is könnyebben érheti el. Figyelemre méltó, hogy bár az Etihad 34 másik légitársasággal épített ki üzleti kapcsolatokat és együttműködéseket, az airberlin-részvénycsomag az első befektetése egy másik légitársaságba.

Az airberlin is jól járt: tőkeerős, fejlődő társaság lett legnagyobb részvényese <br>(fotó: airberlin)

Az Etihad Airways egyben öt évre szóló, 255 millió dolláros pénzügyi támogatást nyújt az airberlinnek, mely flottája és hálózata fejlesztésére költheti ezt az összeget. Ezeket a terveket is az Etihad Airways elnök-vezérigazgatója, James Hogan és az airberlin vezetője (a Deutsche Bahn egykori első embere), Hartmut Mehdorn jelentette be berlini sajtótájékoztatóján. A két légitársaság nemcsak járatait, hanem törzsutasprogramjait is összekapcsolja. A számítások szerint az első évben már 35-40 millió eurós forgalomnövekedést hozhat a két légitársaság szorosabb együttműködése. Ennek része a codeshare-egyezmények kibővítése: az Etihad Airways az airberlin 171 járatából 36-on, míg az airberlin az Etihad 82 járatából 24-en jelenik meg. Az Etihad az airberlin-csoport többi légitársaságán, így az ausztriai NIKI, illetve a svájci Belair járatain is megjelenik codeshare-egyezményeket kötve.

A két társaság együtt évente több mint 40 millió utast szállít 233 repülőgépe és 18 ezer alkalmazottja segítségével. Az együttes bevételük meghaladja a 9 milliárd dollárt.

Kapcsolódó hírek