Az FS Grouphoz került a görögök vasúti karbantartása

iho/vasút   ·   2018.11.17. 08:45
400px_trainose

Az olasz nemzeti vasúttársaság FS által vezetett FS Group görögországi vasúti leányvállalata, a TrainOSE az EESSTY összes részvényének új tulajdonosa. A huszonkétmillió eurós (körülbelül hétmilliárd forintos) részvény-átruházási megállapodást október végén írta alá a Görög Köztársaság Eszközfejlesztési Alap privatizációs ügynökség.

Az EESSTY 2013-ban került ki a korábbi államvasút OSE (Orgániszmósz Szidirodrómon Elládosz) hatásköréből, annak privatizációs folyamata során. Az ügynökség 2013 óta többször is megkísérelte eladni a karbantartást, eleddig sikertelenül. Habár a határidőt többször is meghosszabbították, és a cseh Škoda Transportation is érdeklődését fejezte ki, a márciusi végső határidőig csak a TrainOSE nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot. A megállapodást a Számvevőszék jóváhagyását követően írhatják majd alá, a tranzakció véglegesítése azonban továbbra is a hatóság jóváhagyására vár.

Az FS Grouphoz tartozó TrainOSE felvásárolta a görög vasúti karbantartásért felelős üzletágat (forrás: Railway Gazette)

A TrainOSE pénzügyi tanácsadója a PwC Greece, jogi tanácsadója a Bahas Grammatidis & Partners volt az ügylet során. A privatizációs ügynökség a Görögországi Beruházási Banktól és a Kantortól kért pénzügyi tanácsokat, jogi tanácsok terén pedig az M&P Bernitsas-ra és a Hogan Lovells-re támaszkodtak, utóbbi technikai tanácsokat is adott.

Az FS Group új vállalati kultúrát és partnerségeket akar kialakítani az EESSTY-n belül, továbbá modernizációs és személyzetfejlesztési beruházásokat tervez, a személyszállítási és teherszállítási partnerek számára nyújtott szolgáltatások javítása érdekében.

A privatizációs ügynökség szerint a lépés minden kétséget kizáróan jelentős fejlesztés Görögország és a privatizációs program számára, mivel még nagyobb szerepet fog biztosítani az EESSTY, a további fejlesztések, és az ország szélesebb értelemben vett közlekedési infrastruktúrája számára. A kikötőkben zajló nemzetközi befektetésekre, valamint az autópálya-fejlesztési projektekre épülő beruházás segíteni fogja Görögország tranzitcsomóponti szerepének megerősítését – jelenti a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek