Az Optimismo Kft.-t pénzmosásra használhatták

iho/közút   ·   2011.10.19. 16:36
Az Optimismo Kft. neve a hamarosan a vádemelésig eljutó BKV-nyomozásban bukkant fel. Ez volt az a cég, mellyel a BKV 2007-ben bruttó 19,2 millió forintért szerződött a közlekedési cég saját fénymásoló-állományának „felmérésére”.

A nyomozati iratokból kiderül, hogy a céget vélhetően már megalapításakor sem szánták valódi tevékenységet végző vállalkozásnak, csupán pénzmosásra használhatták. A rendőrségi jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a kisebb, néhány milliós utalások mellett volt csaknem ötvenmillió forintos is, sőt 2007 májusában öt nap alatt összesen 1,3 millió euró is érkezett utalással, illetve készpénzbefizetéssel a számlára.

Az összegek nagy részét a cég akkori ügyvezetője – és fele részben alapítása óta társtulajdonosa –, Gyenes Tünde készpénzben felvette, néhány esetben továbbutalta. A rendőrség a számlamozgásokat vizsgálva arra jutott, hogy „az Optimismo Kft. tényleges üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végzett”. Azt is megállapították a nyomozók, hogy az utoljára alapítása évében, 2005-ben éves beszámolót leadott Optimismo két tulajdonosa egyenként hét-hét gazdasági társaságban volt érdekelt és három közös cégük is volt, és több céget is csak azért vettek a nevükre, hogy azokat „fiktivizálják”.

Végül az Optimismót 2007 nyarán két szerbiai állampolgárnak adták el, vagyis a Kaya Ibrahim és Josip Tot módszerrel fantomizálták. Ám ezt követően is százmilliós mozgások voltak a számláján – részben külföldi, offshore-gyanús cégektől érkeztek utalások –, majd végül a cégbíróság törölte a vállalkozást 2010-ben, mivel tulajdonosai eltűntek, székhelyén nem működött.

Kapcsolódó hírek