Szomorú évfordulók. Az Öreg, a Pilóta: húsz éve hunyt el Lánc Tibor

Czigány Ildikó   ·   2014.02.23. 08:45
cim

Sokaknak arra a szóra: pilóta, ma is az ő alakja jelenik meg. A Malév egykori Tu-154-es típusfőpilótája, a Magyar Repülőszövetség elnöke, a Malév Repülőklub sportrepülője, egyik vezetője volt. Egykori tanítványa, az első magyar közforgalmi pilótanő idézi fel az emlékét.

Pillanatképek egy 1986-os filmhíradóból: a 154-es kapitány...

A deres hajú kapitány hosszan állt a Dunakeszi repülőtér épülete előtt. Erős, meggyötört kezét az arca elé emelte, hunyorogva figyelte az eget  a vibráló napsütésben. Alakja szikár volt, vonásai kemények. Csak a szemében pihent az ég kékje.

A gép magasan repült, alig lehetett sejteni a verőfényben, de néhány percre vonalat rajzolt maga után.

...és a műrepülő világbajnokságra készülő fiatal sportember

Negyven év, húszezer óra, 98 tonna. Akik naponta telirajzolták csíkokkal az eget, mind az ő tanítványai voltak. Talán ez az egyetlen hagyatéka, az új nemzedék, akik tovább repülnek.

Megedzették az évek. Ahogy csak szilárd döntés emeli fel a repülőgépet, olyan szilárd és tiszteletet parancsoló volt a megjelenése. Ahogyan egyenes vonalba egyesíti a start a szertelen erőket, olyan egyenes volt a tekintete. Mellébeszélést nem ismert. Hogy ő volt a legnagyobb pilóta? Ez talán igaz, de kevés. Attól volt az, hogy számára a pilóta egyenlő volt az Emberrel.

Az elmúlt húsz év alatt sokszor eszembe jutott, vajon mit szólna az „Öreg”, ha ezt vagy azt látná? Saját életemet igyekeztem ennek nevében élni. Hogy gondolatomban helyeslően, elismeréssel bólintson.

Húsz év alatt sokat változott a világ.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek