Az ország egyik legnagyobb ipari parkjának létrehozása kezdődhet meg az ukrán határnál

iho   ·   2023.02.15. 09:05
00_fenyeslitke_5g

Több mint ötszáz hektáros beruházás adhat újabb lendületet a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részének.

Stratégiai megállapodást kötött február 9-én egy több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról Döge, Fényeslitke és Komoró polgármesterével az East-West Gate terminál beruházója. A tervezett ipari parkban, melynek területe az öt nyíregyházi ipari zóna összméreténél is nagyobb, minden feltétel adott lesz ipari, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kialakítására, valamint a debreceni és nyíregyházi ipari üzemek kiszolgálására. A beruházással az ország keleti felének egyik legjelentősebb ipari-kereskedelmi-logisztikai központja jöhet létre.

Újabb meghatározó lépést jelent Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részének fejlesztésében az a stratégiai megállapodás, amelyet Döge, Fényeslitke és Komoró polgármestere írt alá a fényeslitkei East-West Gate terminál beruházójával. A megállapodás értelmében módosítják a három község településszerkezeti és szabályozási tervét, ami előfeltétele a több mint ötszáz hektáros ipari park kialakításának.

Az ipari park létrehozásának komoly lökést ad, hogy tavaly októberben átadták Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját Fényeslitkén, így a térségben kiváló a logisztikai infrastruktúra bármilyen ipari, kereskedelmi létesítmény kiszolgálására. Az egységes fejlesztési terület kialakításával pedig a további infrastrukturális és energetikai igényeket közös koncepció alapján tudják fejleszteni. Az M34-es autóút elkészültét követően a debreceni és a nyíregyházi ipari üzemek beszállítói és háttérlogisztikai kiszolgálását jelentő cégek betelepüléséhez is minden feltétel adva lesz.

Ötszáz hektárt meghaladó méretével a két-három éven belül kiépülő ipari park az egyik legnagyobb lesz Magyarországon, meghaladja Nyíregyháza öt ipari zónájának jelenlegi együttes területét, a debreceni BMW, a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi méretét.

– A kontinens legnagyobb intermodális vasúti termináljának megépítése után újabb víziónk megvalósítását kezdjük el a térségi önkormányzatokkal és a vármegyével közösen. Az egységes fejlesztési területen kiépülő ipari park nemcsak a három település, hanem Kisvárda, Záhony és az egész térség fejlődésének a motorja lesz, és hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők helyben találjanak munkát – mondta Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek