Az utánfutó használatának alapvető szabályai

iho   ·   2019.10.13. 01:31

(x)

Az utánfutó tárolása elegendő helyet és biztonságot igényel, amely a panellakásokhoz tartozó parkolókban nincs biztosítva. A falvakban található kertes házakban azonban a legtöbb esetben kényelmesen tárolható az utánfutó. Kifejezetten hatékony eszköznek számít, ha az átlagostól nagyobb méretű dolgokat szeretnénk szakszerűen szállítani. Az utánfutó alkalmazásával sokszor kiváltható a platós teherautó és a furgon egyaránt.

Mi szükséges az utánfutó használatához?

A 750 kg-tól nem nehezebb utánfutók használatához elegendő a B-kategóriás jogosítvány megléte. Azonban érdemes megjegyezni, hogy friss jogosítvány esetében 2 évet szükséges várni, amíg az utánfutó használata engedélyezésre kerül.

A technikai részleteket tekintve az utánfutó súlya nem lehet nagyobb az autó súlyánál. Továbbá érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a szerelvény súlya nem haladhatja meg a 3,5 tonnás értéket. Amennyiben 3,5 tonna feletti a teljes szerelvény súlya, akkor már E-kategóriás jogosítvány szükséges.

Természetesen a megfelelő vonóhorog kiválasztása is kiemelten fontos, ugyanis arra szükséges akasztani az utánfutót a stabilitás érdekében. Amennyiben az utánfutó helyett más szállítási eszköz használata lenne optimális, érdemes megtekinteni az Autófelszerelések.hu kínálatában található Menabo termékeket.

Gyakran elkövetett hibák

Érdekességnek tűnhet, azonban a KRESZ meghatározza, hogy a gumik és a világítás megfelelő állapotát minden nap ellenőrizni szükséges a gépjárművezetőnek. Az autóknál ennek a műveletnek az elvégzését sokan nem veszik figyelembe, de az utánfutók esetében valóban célszerű megbizonyosodni a helyes feltételekről.

A régebbi típusoknál gyakori jelenségnek számít az izzók kiégése vagy az abroncsok kopottsága és töredezettsége. A felmerülő problémák jelentős részét azonban a túlzott terhelés szokta okozni.

A túlterhelt utánfutó veszélye, hogy a hirtelen mozdulatoknál teljesen elhúzhatja az autót, illetve a hátrafelé történő kilátást erősen zavarja. A KRESZ szabályai szerint ezért utánfutóval kizárólag ugyanolyan sebességgel lehet haladni, mint egy 40 tonnás teherautóval. Ez a sebesség országúton 70 km/h-nak, autópályán pedig 80 km/h-nak felel meg.

Pozitívum, hogy a vonóhorogról leakasztott utánfutók számára ingyenes a parkolás, mivel az elektronikus díjfizetés nem kötelező. A cetlit ugyanis a szélvédő mögé kellene elhelyezni, az utánfutó azonban nem rendelkezik szélvédővel.

Kapcsolódó hírek