Az útdíj várható drágulása Ausztriában is nehézséget okoz a közúti árufuvarozóknak

iho/közút   ·   2024.08.22. 16:00
Közúti árufuvarozás Ausztriában

A tehergépjárművekre kivetni szándékozott 12 és fél százalékos emelés drámai következményekkel járhat – figyelmeztet az osztrák kereskedelmi kamara szakmai tagozata. 

Komoly kihívásokkal néz szembe az osztrák közúti árufuvarozási alágazat. Az inflációs folyamatok tovább gerjesztik a költségnövekedést, és jóllehet, az üzemanyagárak elmaradnak a tavalyitól, de még mindig magas szinten vannak, ráadásul a széndioxidkvóta adó jövőre tonnánként 55 euróra emelkedik.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról sem, hogy az útdíj 2024-ben nem változott, és Markus Fischer, az Osztrák Kereskedelmi Kamara (WKÖ) közúti áruszállítási tagozatának elnöke szerint az emelést jövőre is indokolt elnapolni. Fischer arra figyelmeztet, hogy az alágazat rendkívül ki van téve az egyre növekvő költségeknek, ezért folyamatosan veszít a versenyképességéből. Sőt, a magas adóterhek veszélyeztetik a szegmensben foglalkoztatott mintegy 80 ezer munkavállaló megélhetését is.

Miről is beszél Fischer? Nos, az útdíjak messze Ausztriában a legmagasabbak az EU-ban. Az autópálya- és gyorsforgalmi utakat üzemeltető ASFINAG (Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft) 2023. évi jelentéséből kiderül, a tehergépjárművek üzemeltetői jóvoltából befizetett útdíjbevételek körülbelül 1,7 milliárd euróra rúgnak évente, ebből 421 millió eurót tesz ki az autópályák és a gyorsforgalmi utak használati díja. Ugyanakkor az ASFINAG hozzávetőlegesen 1,3 milliárd eurót költött az autópályák és gyorsforgalmi utak építésére és szerkezeti karbantartására ugyanebben az időszakban. Fischer szerint viszont nem az árufuvarozási alágazat feladata az ASFINAG tevékenységének támogatása, hiszen így is sokkal többet fizetnek az úthasználatért, mint ami méltányos tarifának tekinthető. Ezért az útdíjemelést el kell halasztani…

A WKÖ honlapján egyébként több ország érvényes útdíjszabása is megtalálható.

(fotó: asfinag.at)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek