Bagoly: 871 kilométer, Alföldi: a legjobb repülőklub

Ugrósdy Márton   ·   2015.03.10. 16:15
cimdij

Az Európa Hajón tartotta meg szokásos díjátadó ünnepségét a Magyar Repülő Szövetség. A vitorlázórepülő szakág hagyományosan rengeteg díjat vehetett át, hiszen pilótáink 2014-ben is remek eredményeket értek el.

Hegedűs László, Bagoly (jobbra) idei kupái...<br>(fotók: Fényi István)

Az ünnepség hagyományosan azokkal a díjakkal kezdődött, amelyeket egy-egy magánszemély ajánlott fel a szövetségnek. A két legnagyobb presztízsű elismerésből először a Rotter Lajos Vándordíjat adták át, amelyet Rotter Lajos, az 1936-os berlini olimpia vitorlázórepülőjének emlékére a híres repülőgép-tervező és versenyző családja hozott létre. Ezt az a pilóta kaphatja meg, aki az előző évben magyar földről a leghosszabb távrepülést hajtja végre. 2014-ben ezt az elismerést – mondhatnánk azt is, hogy a szokásoknak megfelelően – Hegedűs László, Bagoly vehette át, aki 871,7 kilométerrel (egyébként országos rekordot is döntve) teljesítette a leghosszabb repülést.

Alföldi RK: 2014 klubja

A másik különdíj a Turul Vándordíj, amelyet a harmadik számú magyar ezüstkoszorú tulajdonosa, Szilas-Steff Tibor ajánlott fel annak a pilótának, aki az adott évben a legmagasabbra emelkedik. Tavaly ezt az éves rekordot a karácsony előtti gyöngyösi hullámtáborban a miskolci Paszternák László állította fel 6706 méteres teljesítményével. Ez a magasság Lacinak befejezett arany és gyémántkoszorút is ért.

A Lányi Alapítvány immár évek óta a legjobb fiatal pilótákat támogatja abból a pénzből, amelyet az adó egy százalékok felajánlásából kapnak. Ebből a két kiválasztott ifi következő évi versenyfelkészülését támogatja, így járulva hozzá a magyar utánpótlás fejlődéséhez. Az idei évben a két díjazott Paszternák László (Borsod Megyei RK) és Lencsés Péter (Hajdúszoboszló) lettek.

A díjazott Opitz-csapat

Az idei évben egy új díjjal is találkozhattak a résztvevők, ez pedig a legnagyobb és legsúlyosabb kupa volt, amelyet a legjobb repülőklub kapott meg. A díjat egy ismeretlenséget kérő magánszemély ajánlotta fel az MVVK Alapítványnak, az elismerést pedig a tavalyi évben az egész versenymezőnyt uraló Alföldi Repülőklub kapta.

A magyar vitorlázórepülő sport érdekében végzett önzetlen munkájáért az MVVK Alapítvány díját idén Gyöngyösi András, a Vitorlázórepülő Szövetség elnöke, és Daróczy János, az MVSZ alelnöke vehette át. Önkéntes munkájukkal és elhivatottságukkal mind a ketten rengeteget tesznek azért, hogy a hazai sportrepülés megmaradjon és fejlődjön, ezért is örömteli, hogy így is elismerték mind a kettőjük munkáját.

Kupa kupa hátán, mégsem volt meg mindegyik

Az év sportolói vitorlázórepülésben a legjobb versenyzők lettek. A férfiak között a tavalyi nemzeti bajnok, az LX-kupák szervezője, Szabó Péter kapta az elismerést, a hölgyek között pedig a räyskäläi világbajnokságon is induló Diófási Orsolya. Az év ifjúsági sportolója Vámosi Tamás lett.

Ezután következett a Magyar Vitorlázórepülő Kupa díjainak átadása. Vagyis következett volna, ugyanis a kupák egy része valahol elveszett, így pont a legfontosabb díjak (egyéni helyezések, ifjúsági és ifjú ezüstkoszorúsok versenye) győztesei maradtak trófea nélkül. Ennek ellenére a közönség elismerősen tapsolta meg a legjobbakat. Az MVK első kategóriájában tarolt az Alföldi Repülőklub, az első három helyen itteni pilóták álltak: Hegedűs László, Bartolf Richárd és Verebélyi Zoltán személyében. A második kategóriában Siket Zsolt (Dunaferr), Szabó József (Alföldi RK) és Aczél Ferenc (Alföldi RK) lettek a legjobbak.

Az elmaradhatatlan delfinnel: az év ifjúsági sportolója, Vámosi Tamás...

Az ifjú ezüstkoszorúsok versenyében Arday Dániel (Malév RK), Lencsés Péter (Hajdúszoboszló), Vancsó Ambrus (Dunaferr) volt a sorrend. Az ifik között is ismerős neveket találunk: Vámosi Tamás (Opitz Nándor RK), Arday Dániel és Lencsés Péter. A hölgyek között Kádár Andrea (Debrecen) lett az első, őt Filemon Edina (Esztergom) és Gyöngyösi Diána (Opitz) követik. A klubok pontszerző versenyében szokás szerint az Alföldi Repülőklub lett a legjobb, második a Dunaferr, harmadik az Opitz. A klubok csapatversenyében, ahol a legjobb három pilóta legjobb pontszámai számítanak szintén az Alföldi Repülőklub és a Dunaferr végzett az első két helyen, a harmadik pedig a Malév lett. A díjátadó után, a bál idején szerencsére már a kupák is előkerültek, így az ünneplés zavartalanul érhetett véget.

Az MVK-eredmények után a rekordok következtek, amelyekből nagyon sok született, harminc országos és nemzeti, valamint egy Afrika-rekordot állítottak fel vagy döntöttek meg pilótáink. A legtöbb rekordot természetesen Bagoly repülte, szám szerint tizenötöt, neki ezért az egyszerűség kedvéért és a szokásoktól eltérően egy elegáns tálcán nyújtották át az elismeréseket. A további rekorderek: Szabadfi Attila, Varga Zsolt, Basa Richárd, Verebélyi Zoltán, Bartolf Richárd, Sindely János, valamint a Szabó Péter–Hársfalvi Péter páros.

...és a lejobb ifik, plusz az edzőjük

A karácsonyi hullám a jelvény-vadászok számára is eredményes volt, akiket itt ismertek el hivatalosan is. Az elmúlt díjátadó óta hét aranykoszorút (Vajda Richárd, Bódis Bence, Máté Sándor, Paszternák László, Makai Sándor, Lencsés Péter, Monori György) és tizenegy gyémántkoszorút (Arday Dániel, Víg István, Keczán Attila, Molnár Zoltán, Balasi Péter, Vajda Richárd, Tóth Géza, Paszternák László, Makai Sándor, Lencsés Péter, Monori György) teljesítettek versenyzőink. 2014-ben született még harminchét ezüskoszorú is, ami az elmúlt évek egyik legjobb eredménye, ezeket a jelvényeket a fiatal pilóták saját klubjaikban vehetik majd át.

A díjátadó is jól mutatta, mennyire sikeres szakág a vitorlázórepülés, hiszen a legtöbb díjat ez a sportág kapja a hagyományos dunai eseményen. A díjátadó végeztével a Repülőbálon folytatódott az ünneplés, és a legeredményesebb repülések felidézése.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek