Bajban az Estonian

iho/repülés   ·   2012.11.30. 15:00
cim

Alkalmazottainak felét elbocsátja az észt nemzeti légitársaság, egyúttal vonalainak számát tízre vagy tíz alá csökkenti, hogy ilymódon elkerülje a fizetésképtelenséget. Az intézkedésekről azután döntöttek, hogy kiderült: a társaság rekordméretű veszteséget produkált az idei év első kilenc hónapjában.

A 146 alkalmazott menesztésével és a járatok csökkentésével egyidejűleg a flottát is megkurtítják, 11 helyett mindössze öt repülőgép dolgozik majd, kizárólag azokon a vonalakon, amelyeknek a fenntartására valóban erős a közönségigény – mondta Jan Palmér, a cég elnök-vezérigazgatója.

A leépítések mind az adminisztrációt, mind a repülőszemélyzeteket érintik, utóbbiak elbocsátására akkor kerül sor, amikor végleg eldöntik, milyen típus marad meg a légitársaság állományában. A flotta most valóban elég vegyes: a társaság weboldala szerint négy Embraer 170-es, három CRJ-900-as és a regionális leányvállalatnál három Saab-340-es repül, más adatbázisokban még egy vagy több Classic Boeing 737-es is szerepel a listán.

Az átalakított légitársaság a tervek szerint mindössze 172 alkalmazottal üzemel, közülük száz a repülőszemélyzet és a többi a kiszolgáló és adminisztratív dolgozó. A társaság megmaradt célállomásai: Stockholm, Koppenhága, Amszterdam, Brüsszel, Oslo, Moszkva, Szentpétervár, Kijev, Vilnius és Trondheim.

A nemrég nyilvánosságra hozott adatok szerint az év első kilenc hónapjában az Estonian 20,2 millió eurós veszteséget halmozott fel, 2011 teljes vesztesége is kevesebb volt ennél, 17,3 millió euró. A társaság tavaly 678 ezer utast szállított.

Kapcsolódó hírek