Baku-Budapest, új cargo-járat!

iho   ·   2014.02.06. 19:00
cim

Március elsején érkezik először Budapestre, és onnantól minden szerdán és szombaton száll le a magyar főváros repülőterén a Silk Way Airlines teherszállító gépe – tudta meg az iho/repülés.

A járatot az azeri légitársaság Budapesten túl is üzemelteti: az itteni leszállás, ki- és berakodás illetve tankolás után a gép valamelyik nyugati célállomásra folytatja útját.

Hogy általában milyen rakománnyal érkezik, azt előre nem lehet tudni, az ottani szállítmányok általában mobiltelefonokat, számítástechnikai eszközöket, gyógyszereket és sokminden más terméket tartalmaznak. A közvetlen kereskedelmi kapcsolatok kiszolgálásán túl az azeri tárasság számára azért is hasznos a budapest leszállás és üzemanyag-felvétel, mert így nagyobb teherrel tudja teljesíteni a járatot a következő desztinációig.

A nevében az egykori Selyemút emlékét idéző légitársaság a kilencvenes években alakult, elsősorban Baku és az Öböl-térség közti teheráruszállításra, az első külföldi vonala Dubaj és az azeri főváros között nyílt meg 1996-ban. A cég azóta is a két régió illetve az Európa, Pakisztán és Kína közti teheráruforgalom jelentős részese. Európai célállomásai közé tartozik Amszterdam és London Stansted is.

A cég a World Airlines Census 2013-as kiadása szerint meglehetősen komoly flottával rendelezik, egy An-12-es, egy ATR 42-es, három Boeing 747-es, két Boeing 767-es és kilenc (más források szerint hét) Il-76-os teherszállítot üzemeltet. A légitársaság weboldala külön kiemeli, hogy az Il-76-osok egy része Stage-IV hajtóművekkel repül, vagyis teljesíti a nyugat-európai reptereken általános zajnormákat is.

A flottában lévő 747-esek a 400-as F-variánsai, ugyanakkor a légitársaság tavaly szerződött két Boeing 747-8F megvásárlására, vagyis a flottában repülnek majd a legnagyobb civil gépkategória legmodernebb típusából is. A 767-esek ugyancsak nem egykori átalakított utasszállítók, hanem újonnan gyártott, eleve teherszállítónak épült példányok, amelyeket 2012-ben vett át a Boeingtól a Silk Way.

Az iho/repülés értesülései szerint az új azeri járat az eddigiektől függetlenül indul, vagyis a Cargolux 747-es teherszállítói a Távol-Kelet felől továbbra is többnyire Bakun keresztül érkeznek a budapesti légikikötőbe.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek