Baranya és Somogy erdei dőltek a sínekre

iho/biztos út   ·   2016.01.07. 06:45
2016_1st_bigsnow0

18:46 A nap késője a 38819-es Mohács–Pécs személyvonat. Ez volt az első szerelvények egyik, amely nem tudott rendesen leközlekedni az ónos eső okozta fakidőlések miatt. A menetrend szerint 3 óra 52 perckor indul vonat Bólyig tudott rendben eljutni, utána viszont Márokra már csak 9 óra 25 perckor indulhatott tovább összesen 453 percnyi késést szenvedett, Elvira szerint végül csak Villány közlekedett, oda 10 óra 21 perckor futott be.

A táj persze most nem ennyire zöld: fent Bóly megállója, lent Márok. A kettő között kellett megállnia a 38819-esnek

18:34 Helyreállították a megsérült felsővezetéket, ezért a vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között immár mindkét vágányon közlekednek. Késések még vannak, de folyamatosan áll helyre a menetrendszerű vonatközlekedés. Csütörtök hajnalban, illetve még délelőtt is a vasúti pályákra dőlt fák okoztak gondot Somogyban, illetve Baranyában a vasúti szárnyvonalakon. Mostanra ott már mindenhol, zavartalanul közlekednek a vonatok.

Délelőtt még nehéz volt sok felé az országban: Márok település közelében, a Villány-Bóly vasútvonalon (fotó: MTI/Sóki Tamás)

A MÁVINFORM korábban közölte: Budapest-Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között a Nyugatiból Debrecen–Nyíregyháza–Szerencs–Miskolc útirányon át Budapest-Keleti pályaudvarra közlekedő kör InterCity vonat mozdonyának áramszedője megsérült. A két állomás között csak az egyik vágányon közlekedhettek a vonatok. A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony, a Budapest–Szeged és a Budapest–Lajosmizse vonalon 40-50-60 perccel is meghosszabbodott a vonatok menetideje.

10:37 Több településen 10 centiméternél is vastagabb a hótakaró, a hófúvás veszélye miatt több megyére figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A katasztrófavédelem ügyeletére folyamatosan érkeznek a riasztások, szerda délutántól csütörtök reggelig több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárással összefüggésben.

A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint országszerte számos településen tíz centiméternél is vastagabb a hóréteg. Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt.

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: jellemzően a déli országban okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. Az ónos eső által leginkább érintett területeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát is korlátozták, illetve korlátozzák. Baranya és Somogy megyében hat helyen fák dőltek a vasúti sínekre, ezért az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok. Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, előtte pedig tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.

Emellett az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében – jellemzően a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében – egyes településeken, településrészeken volt, illetve van áramkimaradás. Az EDF DÉMÁSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szolgáltatási területén szerdáról csütörtökre virradó éjszaka az erősödő havazás, jegesedés és hótapadás több helyen okozott zavart a villamosenergia-szolgáltatásban. Különösen Bács-Kiskun megyei településeket érintett a rendkívüli időjárás. Az üzemzavar elhárításán hajnal 3 óra óta az EDF DÉMÁSZ szakemberei megerősített létszámmal dolgoznak, a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelemmel közösen. Baranya megyében a havazás harminchét településén áramkimaradásokat okozott, mintegy 6500 fogyasztó maradt áram nélkül Pécs, Mohács és Siklós térségében. Kasza Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében több útszakaszon fák, faágak nehezítik a közlekedést. Csütörtök reggelig harmincöt fakidőlés miatti útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain. Somogy megyében tükörjég borítja az útfelszínt az M7-es autópálya 115-ös és 120-as kilométer közötti szakaszán, emiatt reggel több, személyi sérüléssel nem járó baleset is történt. Zala megyében – ahol reggelig mintegy 10 centiméternyi hó hullott – a kamionforgalomban okozott kisebb fennakadásokat, s néhány könnyebb közúti balesetet okozott a havazás. Tolna megyében csütörtök hajnalig 10-15 centiméternyi hó hullott, reggel hét órakor már csak Paks és Dunaföldvár térségében havazott.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a csúszós utak miatt csütörtök reggel öt órától Tolna megye egész területén korlátozta a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű járművek közlekedését.

07:28 Abaliget és Godisa között a fát felaprították, a drótot megjavították, így újra villamos mozdonyok viszik a szerelvényeket.

Korábban írtuk:

Csütörtök hajnalban az ónos eső miatt

  • Barcs és Középrigóc
  • Sellye és Szentlőrinc
  • Bóly és Villány
  • Somogyszob és Nagyatád
  • Barcs és Babócsa
  • Abaliget és Godisa

között is kidőlt fa akadályozza a közlekedést, ráadásul utóbbi helyen a felsővezeték is megsérült. Ott vesztegel egy személyvonat, valamint a Pécsről Budapest-Keleti pályaudvarra tartó Baranya IC. Ezeket a vonatokat dízelmozdonyok továbbítják Dombóvárig.

Megbénult a vasút, mindenhol a fák kidőlése miatt késnek a vonatok

A MÁV szakemberei a fák eltávolítását folyamatosan végzik, de az arra utazók jelentős késésekkel számoljanak. Hogy mikor állhat helyre a közlekedés arrafelé? A máskor mindig óvatosan tippelő Mávinform, most még nem merte megsaccolni a helyreállítási munkák végét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek