Befejezés előtt a Sió-árvízkapu felújítása

iho   ·   2014.05.23. 14:14

Kovács Vera, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztályának vezetője elmondta: a hajózó zsilip felújítása a héten befejeződik, azt követően víztartási próbát végeznek rajta. A zsilip elkészülte után a vízátbocsátást szabályozó szegmenstábla rekonstrukcióján dolgoznak, a létesítmény átadásának határideje július 30. – tette hozzá.

Ismertetése szerint a kivitelező Ganz-Reál Konzorcium az acélszerkezeteket felújította, részben kicserélte, valamint megújult az üzemirányítási épület, amely a jövőben védelmi központként is használható lesz.


– Az árvízkapu szerepe továbbra is az, hogy áradáskor a Duna vizét kizárja a Sióból, a rekonstrukció után az igazgatóság biztonságosabban tudja ellátni feladatát – mondta. A Sió torkolati műnél a rekonstrukció ideje alatt hajózási zárlat van; a márciusi balatoni vízeresztés során a Sión érkezett hajók az Árvízkapu felvízi oldalán várnak arra, hogy elkészüljön a hajózó zsilip.

A 30 milliárd forintos, európai uniós támogatással zajló Duna-projekt árvízvédelmi fejlesztései az ország hat megyéjének 15 kistérségét érintik. A projekt márciusban zárult másik, Tolna megyei részében 4,5 milliárd forintos beruházással 41 kilométeres szakaszon erősítették meg a töltéseket Báta és Bölcske között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek