Begyűjtötték és Cinkotára vitték a nosztalgia HÉV-eket

Vörös Attila   ·   2019.01.15. 18:45
029

A HÉV-es menetek mindig izgalmasak, hiszen a HÉV-vonalak közti összeköttetést a MÁV hálózata biztosítja Budapesten belül. A csepeli és a ráckevei vonalra Soroksári út állomáson illetve a rendezőből lehet eljutni, a gödöllői vonal Gödöllőn és Kőbánya teher állomásról is elérhető, a szentendrei vonal pedig Óbuda MÁV-állomásra van bekötve. A vonalak közti mozgatások azért is különlegesek, mert a MÁV-HÉV Bobói önállóan nem közlekedhetnek a nagyvasúti hálózaton, így valamelyik vasúttársaságot kell felkérni a munkára. Évekig az MMV továbbította a HÉV-es meneteket, mostanában pedig egyre gyakrabban a Kárpát Vasúté a feladat. Kedden is a Kárpát egyik Bobója termett Kőbánya teheren, hogy a Cinkotáról érkező HÉV-es Bobóval találkozzon.

A szentendrei kontingenssel indul a Kárpát Vasút 021-es Bobója Óbudáról Rákosrendező felé. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A két Bobó immár együtt gurult tovább Óbudára, ahonnét a zöld gép magában ereszkedett le Kaszásdűlő HÉV-állomásra. Az adventi időszakban a szentendrei vonalon szereplő nosztalgia HÉV, az MVIII 251-es motorkocsiból, az LVII 83-as villanymozdonyból és a PXV 511-es pótkocsiból álló szerelvény a reggeli csúcs uán önerőből szintén idejött Szentendréről, majd a dízeles összekötővágányon a Bobó segítségével másztak föl Óbudára. A HÉV-Bobó itt körüljárt, majd a kárpátos mozdony állt az egész menet élére. Az esztergomi vonal sűrű személyvonati forgalmában az első megfelelő lyukban meg is indult a menet Rákosrendező felé.

A Füstiben kiegészült szerelvény csattog vissza Rákosrendezőre vendégmarasztaló környezetben

Rákosrendezőn a különleges szerelvény betolt a Vasúttörténeti Parkba, hogy itt még fölvegyék a DMXII 297-es pályaszámú dízel motorkocsit is. Miután ez megtörtént, a vonat a Rákosrendező–Városligeti elágazás–Kőbánya teher útvonalon haladt tovább. A Kárpát Vasút közreműködésére Kőbányáig volt szükség, onnan már a HÉV-Bobó húzta át a nosztalgiaszerelvényt a Törökőr–Örs vezér tere összekötővágányon a Gödöllői HÉV-re, majd tovább egészen Cinkotára.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek