Behajtás és tilalom Ferihegyen

iho/repülés   ·   2011.10.25. 12:00
cim

A szerkesztőség kommentár nélkül adja közre a rajta keresztül zajlott levélváltást:

„Tisztelt IHO szerkesztőség!

Témát ajánlok, hogy esetleges sorstársaim gazdagabbak maradjanak egy büntetési tétel árával.

Az eljárás jogilag nyilvánvalóan nem támadható, mégis úgy gondolom, nagyobb hírverést érne az ügy, mint amit kapott (azaz semmit, illetve célzottan keresve zárójelben, dőlt betűvel megtaláltam a BA Zrt. honlapján – utólag).

Amiről pedig szó van, az az, hogy a repülőtér érkezési oldala le van zárva a személyautók behajtása elől. Hát, így jártam. Valóban elhajtottam a behajtani tilos tábla mellett (másodszorra, először azt gondoltam hogy rosszul értek valamit, mentem egy kört az indulási oldalon is), így aztán a bírság kétségtelenül jogos. (Az persze megint felvet egy kérdést hogy ott pont voltak rendőrök, sehol máshol nem láttam.)

Na mindegy, nem azért írtam mindezt hogy panaszkodjak, hanem hogy ha Önök is úgy gondolják, hogy megér egy megnézést a helyzet, és egyetértenek abban hogy  – bár a táblázás valóban egyértelmű – a helyzet eléggé nonszensz, lehet, hogy megérné erősebben felhívni az emberek figyelmét arra hogy „igen, tényleg tilos!” oda behajtani akkor is ha hihetetlen.

(És azért pont Önöknek írtam, mert az iho a(-z egyik) kedvenc újságom és oldalam. Ha valakinek, hát Önöknek igyekszem egy kicsit segíteni a felvetéssel. És ha már így alakult hogy levelet írok, ezúttal gratulálok is a munkájukhoz!)

Ha már tudtak/tudnak a dologról de nem ítélték fontosnak, elnézést kérek hogy raboltam az idejüket.

üdvözlettel,
Fazakas Gergely”

Az Iho/repülés a Budapest Airport kommunikációs vezetőjéhez fordult válaszért.

„A Budapest Airport nevében őszintén sajnálom, hogy a tilos behajtás miatt bírságot kellett fizetni a kedves IHO-olvasónak, de a közlekedési táblákat nem lehet és nem szabad figyelmen kívül hagyni. (Elküldtem az IHO szerkesztőinek egy fotót a 2A terminál előtti közúti előtérről, aki a legtöbb behajtani tilos táblát megszámolja rajta, könyvjutalmat kap a Budapest Airporttól).



Komolyra fordítva a szót: a Budapest Airport 2-es terminálján az elmúlt években jelentős építkezés folyt, annak területét az érkezési szinten keresztül tudták csak megközelíteni a tehergépjárművek, emiatt, valamint közlekedésbiztonsági okokból kellett a forgalmat, a behajtást korlátozni. A SkyCourt elkészült, jelenleg zajlik az új forgalmi rend és az azzal járó átalakítások befejezése, ennek határideje várhatóan 2012 január-februárja.

Az egész ügy háttere, hogy amikor a 2A és a 2B terminál megépült, egészen más, évi 1-1 millió utasnak megfelelő forgalomra alakították ki a közúti előteret. A 2-es terminál tavalyi forgalma pedig kb. 6 millió utas volt, az ezzel együtt járó kísérő-kiszolgáló forgalommal együtt. Egészen egyszerűen fizikailag nem fér el ennyi autó, taxi, turista busz, BKV-busz, minibusz stb. a nem erre a forgalomra tervezett előtéren. A csúcsforgalom idején így is elég nehéz megállni/parkolni - részben emiatt kellett korlátozni a behajtást az érkezési szintre.

Sok nemzetközi repülőtéren csak úgynevezett drop-off és pick-up-ra, azaz ki- és beszállításra van lehetőség a terminálok közelében, semmi másra. London Gatwick repülőterén még ezért is, azaz magáért a behajtásért is 1 fontot kell fizetni, bár ennek részben biztonsági okai is vannak.

Megértését köszönve, maradok tisztelettel:

Hardy Mihály, kommunikációs igazgató”

Kapcsolódó hírek