Békakurutty a füredi hajnalban

iho/vasút   ·   2011.07.20. 12:26
title

Az elmúlt hétvégén, két év után ismét gőzvontatású nosztalgiavonat közlekedett a Balaton északi partján. Ezúttal az egykori Déli Vasút 109.109 pályaszámú gőzmozdonya vontatta a Kékszalag vitorlásverseny( a versenyre lecsapó vihar pedig itt) alkalmából közlekedő különvonatot. A vonat péntek délután indult útnak Budapestről az északi part fővárosába, Balatonfüredre: a nosztalgiának nehézménye volt,  így a Budapest–Tapolca–Szombathely–Sopron vonatot (S19606) is elverte huszonöt perccel, pedig annak még jóval messzebb kellett eljutnia aznap, mint Füred. Másnap egy forduló elejéig tiszteletét tette a 29-es számú vasútvonal Füred és Tapolca közötti szakaszán. Az előre meghirdetett különvonattal rengeteg vasútbarát, nyaraló és nosztalgiázni vágyó utazott, de sokan kísérték figyelemmel a sínek mellől is a zöld gőzös útját. Tapolcáról visszafelé a szerkocsi egyik csapágyának a túlmelegedése miatt a vonat közel negyven perces késéssel, és persze az elmaradhatatlan füttykoncerttel futott be Balatonfüredre.

Hatvan perces késéssel robog az 13976-os számmal közlekedő különvonat, Balatonkenese és Balatonfűzfő között 2011. július 15-én<br>(fotók: Koósz Milán)

Szepezdfürdőnél zakatol a különvonat Tapolca felé másnap

Rengeteg vasútbarát és fotós várta a vonal mentén a nem mindennapi menetet. Badacsonylábdihegy, 2011.07.16.

Irány haza! Nem kis emelkedőt kellett “megmásznia” a 109.109-es gőzösnek Balatonakarattyánál 2011. július 18-án.

Vasárnap hajnalban a gőzmozdony újra hallatta a hangját. Első körben még azt hitték az álmos fürdővendégek és házigazdáik 5:10 és 5:20 között, hogy a mozdony személyzete viselkedik modortalanul. Hamar kiderült azonban az, hogy egy huszonkét éves, szegedi illetőségű fiatalember járatja bolondját Füreddel: gyermekkori álmát beteljesítendő, nem egy mozdonyvezetésre nevezett be Nagycenken, hanem a hetedik vágányon álló gőzös konyhájába mászott fel és működtette a sípot. Indokolatlanul hosszan és szükségtelenül korán. A lakossági bejelentés alapján helyszínre siető járőrök vetettek véget a mozdonyfüttynek, akik szabálysértési eljárást indítottak csendháborítás és köztisztasági szabálysértés miatt az alkoholos állapotú füttyögő ellen: vasárnap délelőtt kilenc óráig Balatonfüreden nem lehet nagy zajjal járó tevékenységet folytatni. Kérdéses, hogy a zaj ilyen szintű korlátozása szükséges és életszerű-e? A nosztalgiavonat nem mindennap tűnik fel a Balaton északi partján, tehát indokolható egy kicsit több tűrés. Az azonban egyáltalán nem szívderítő, hogy a mozdonyra akadálytalanul feljuthatott az arra nem jogosult és ott huzamosabb időn keresztül a kezelőszervekkel szórakozhatott. A nosztalgiavonat vasárnap, a délelőtti órákban utasaival Budapest felé távozott.


A zöld gépet a gondos gazda tisztogatja. Vasárnap hajnalban illetéktelen működtette a mozdony sípját<br>(fotó: Mózes Krisztián)Szöveg: Koósz Milán és Melles Kristóf

Kapcsolódó hírek