Bemutatták a sajtónak a 2016-os Isonzó Expresszt

iho   ·   2016.02.09. 13:45
00kicsi

Új útvonallal, bővített programmal várják az utasokat a tavalyi, nagy sikerű út folytatására az Isonzó Expressz szervezői. A négyről ötnaposra bővült program számos új eseményt, programot tartalmaz. Európa talán legszebb vasútvonalán, a Semmering-hágón át közelíti meg a harctereket, az Orfeum kocsiban Sebő Ferenc és zenekara muzsikál majd.

Az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése, továbbá a visintini magyar kápolnát, a Monte San Michele és a San Martino del Carso magyar vonatkozású emlékhelyeit, Redipuglia olasz és Fogliano osztrák–magyar temetőit, a Kolovrat gerincén kialakított történelmi emlékhelyet, a caporettói háborús múzeumot és Tolmin Loce osztrák–magyar katonatemetőjét is meglátogatják. A program a svetói katonai temetőben közös tiszteletadással ér véget július 21-én.

Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke beszél, ülnek balról: Sebő Ferenc; Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal megbízott igazgatója; Ksenija Skrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete; Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője. A képre kattintva galéria nyílik (fotó: Kemsei Zoltán)

Ahogy a sajtótájékoztatón Sebő Ferenc elmondta: az első világháború a népdalokat is új színekkel gazdagította. Kiemelte: akkoriban az emberek életének szerves része volt az éneklés, az ekkoriban született új stílusú népdalok a katonák révén az egész Kárpát-medencében elterjedtek. A tavalyihoz hasonlóan idén is készülnek kiadni egy daloskönyvet az útra, habár – ahogy említette – 2015-ben is kiderült: a nótákat szinte mindenki ismeri.

Ksenija Skrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete megemlítette, hogy a hajdan százezrek sírjává vált hadszíntér jelenleg kiemelt természeti, turisztikai táj, amelyen a Béke Útja elnevezésű túraútvonal is végigfut. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a 2016-os Isonzó Expressz indulására felajánlotta a Béke Útja eddig csak szlovénul és angolul megjelent ismertetőkönyvének, és a csatatér térképének aktualizált, magyar nyelvű kiadását. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pintér Tamás három új kiadvány megjelenéséről tájékoztatta a jelenlévőket: két katonanaplót (Kovács György rajzaiból a vonaton kiállítás is nyílik majd) és a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című könyv második kiadását vehetik kezükbe az utasok.

Az alábbi videón a sajtótájékoztatón elhangzott első világháborús dalokat hallhatjuk – a háttérben egy Csörgő szolgáltatta az aláfestést.

Az Isonzó Expressz híreiről a zarándokvonat honlapján tájékozódhatnak, az utazást a MÁV Nosztalgia Kft. szervezi.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek