Új útvonalon Ukrajnából Kínába

MTI/iho   ·   2016.02.02. 10:17
00kicsi

Míg az oroszok Ukrajnát (így Záhonyt is) kikerülve, az ukránok a Fekete-tengeren komppal átkelve, Grúzián, Azerbajdzsánon és Kazahsztánon át közlekedtetik tehervonataikat.

Az első tehervonat, amely a Selyemútnak is nevezett útvonalon végighaladt, mindössze tíz kocsiból állt, húsz konténert szállított, az út a tervezett tizenkettő helyett tizenöt és fél napig tartott. Először vihar akadályozta a Fekete-tengeren a komp közlekedését, majd egy kazahsztáni állomáson kényszerültek veszteglésre. A szerelvényt ünnepélyesen indította útjára még január 15-én a dél-ukrajnai Illicsivszkből Andrij Pivovarszkij ukrán infrastrukturális miniszter.

(forrás: MTI)

A vonat február másodikán érkezett a kazah–kínai határon levő Dosztik állomásra, itt rakodják ki a Kuangtungba, Csungkingba, Csiangszuba tartó árukat, ezután rakodják fel a Kínából érkező szállítmányokat, hogy a vonat visszafelé is rentábilisan futhasson.

Az orosz kormányzat január 4-én tiltotta meg az ukrán tranzitáruk áthaladását az országon, válaszul a január 1-jén megkötött EU-Ukrajna szabadkereskedelmi egyezményre. Bár az infrastrukturális miniszter korábbi kijelentése szerint a Selyemúton szállítás versenyképes az orosz tranzittal, volt helyettese Olekszander Kava szerint legalább a duplájába, konténerenként nyolcezer dollárba kerül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek