Bizonyítottak az új mentőautók

iho/közút   ·   2012.10.11. 08:30
mentok

Több mint ezer esetben riasztották az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új mentőautóit országszerte – áll a Volkswagen közleményében.

VW Crafter mentőautók (fotó: VW)

A 23 Volkswagen Crafter típusú mentőjárművel alapszintű ellátásra felkészült személyzet, vagyis mentőápoló és mentő-gépkocsivezető érkezik a beteghez. A B típusú mentőjárművek kiválasztása uniós, nyílt közbeszerzési eljárás során történt.

A mentőautókat Rákoskeresztúr, Csillaghegy, Szigetvár, Kiskunhalas, Gyula, Sátoraljaújhely, Makó, Enying, Mosonmagyaróvár, Berettyóújfalu, Gyöngyös, Dorog, Balassagyarmat, Budaörs, Albertirsa, Gyömrő, Barcs, Kisvárda, Jászberény, Tamási, Sárvár, Tapolca, Nagykanizsa települések mentőállomásai között osztották szét. A kocsikkal dolgozó szakemberek az első két hét után elégedettek. Az esetek között balesetek, rosszullétek ellátása, de szülés levezetése és sikeres újraélesztés is szerepelt.

Az OMSZ 1,45 milliárd forint kormányzati forrásból tovább folytatja a kiöregedett, leamortizálódott mentőkocsik csereprogramját, az újabb 60 B típusú mentőautó gyártása jelenleg is zajlik, szolgálatba állítása év végére várható. A  járművek mindegyikében van állóhelyi fűtés és klímaberendezés, a legmodernebb LED-es fényjelző berendezésekkel rendelkeznek (kék lámpák). Ugyancsak az egyedi felszereltséghez tartozik például az intelligens energiafelügyeleti rendszer, amely koordinálja és kijelzi a mentő energiatartalékát adó két akkumulátor működését és állapotát. De említhetnénk a jobboldali tolóajtó mögött kialakított szervizpanelt is, ahol a mentőben használt gázpalackokat is elhelyezik, így kizárva, hogy balesetkor sérülést okozzanak a személyzetnek.

A januárban szolgálatba állt 38 darabos esetrohammentő  szériakocsijai közül sok már az 50 ezer futott kilométeren is túl van. Ez idő alatt két jármű szenvedett balesetet, mindkét esetben előírásszerűen működtek a Crafter biztonsági elemei, személyi sérülés nem történt a nagy erejű ütközésekkor.

A már beszerzett vagy beszerzés alatt álló összesen 121 mentőautó után a következő évben az Országos Mentőszolgálat további nagyléptékű mentőjármű-vásárlást tervez, melyre európai uniós forrás teremt fedezetet.

Kapcsolódó hírek