Biztonsági változások az EU-ba irányuló tengeri, közúti és vasúti áruszállításban

iho   ·   2024.01.08. 12:00
grindrod_shipping01

Az Európai Unió új, érkezés előtti biztonsági és védelmi vámrendszere – az Import Control System 2 (ICS2) idén június 3-ától új eljárást vezet be az áruk tengeri és belvízi, közúti és vasúti beléptetésére. Ez az új rendszer bevezetésének harmadik szakasza ami a biztonsági és védelmi adatszolgáltatási követelményeket valamennyi közlekedési módra kiterjeszti. Hasonló követelményeket vezettek be az áruk légi szállítására az év elején.

Ezzel a harmadik kiadással a tengeri és belvízi, közúti és vasúti fuvarozóknak a teljes belépési összesítő nyilatkozaton keresztül is adatokat kell szolgáltatniuk az EU-ba vagy azon keresztül küldött árukról érkezésük előtt. Ez a kötelezettség vonatkozik a postai és expressz fuvarozókra és a logisztikai szolgáltatókra is.

A kereskedőknek nem árt erre előre felkészülni, hogy elkerüljék a késéseket és a szabályok be nem tartása kockázatát. Az érintett vállalkozásoknak gondoskodniuk kell arról, hogy pontos és teljes adatokat gyűjtsenek ügyfeleiktől, frissítsék informatikai rendszereiket és működési folyamataikat, és megfelelő képzésben részesítsék munkatársaikat. Tavaly december 11-étől a kereskedőknek egy önmegfelelőségi tesztet is sikeresen el kell végezniük, mielőtt csatlakoznának az ICS2-höz, hogy ellenőrizzék, képesek-e elérni a vámhatóságokat és üzeneteket váltani velük.

Annyi könnyebbségük van az érintett kereskedőknek, hogy fokozatosan csatlakozhatnak az ICS2-höz:

  • június 3-ától december 4-éig a tengeri és belvízi szállítóknak
  • 2025. április 1-jétől 2025. szeptember 1-jéig a közúti és vasúti fuvarozóknak

is csatlakozniuk kell. Ezután az árukat leállítják az EU határain, és a vámhatóság nem engedi tovább azokat.

Az ICS2 „lépcsői”

  • Az első kiadással 2021. március 15-étől az EU-ba légi úton érkező vagy azon keresztül érkező postai és expressz küldemények berakodásukat megelőzően a Belépési Összefoglaló Nyilatkozat (úgynevezett előzetes rakományra vonatkozó előzetes információk – más néven PLACI) alá kerültek.
  • Az ICS2 Release 2-vel 2023. március 1-jétől a légi teherszállítmányok általános küldeményei is a PLACI-nyilvántartás és az Entry Summary Declaration (ENS) teljes adatkészletének hatálya alá kerültek már érkezésük előtt.
  • A harmadik fázis június 3-ától a tengeri és belvízi, valamint a vasúti és közúti közlekedési módokat is magában foglalja. A második kiadáshoz hasonlóan az adatnyilvántartás egyetlen teljes ENS-nyilvántartásban történik, ha az összes szükséges adat rendelkezésre áll az adatot benyújtó félnek, és vállalja az áruk EU vámterületére történő behozatalának felelősségét. Alternatív megoldásként ez több bejelentéssel is megtehető, ahol az ellátási lánc különböző szereplői egynél több részleges ENS bejelentést nyújtanak be. Több bejelentés esetén minden bejelentő felelős azért, hogy saját beadványait időben, pontosan és hiánytalanul nyújtsa be.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek