Biztonságiak sztrájkja

iho/repülés   ·   2012.12.11. 14:00
00_Stuttgart_repter_IHO

A figyelmeztető sztrájkra a szolgáltató szektor munkavállalóit tömörítő Verdi szakszervezet hétfőn hajnalban szórólapokon tett felszólítást, mert elakadtak a biztonsági szakmában dolgozók és azok munkaadói közötti bértárgyalások. A munkabeszüntetés 4-től 13 óráig tartott és váratlanul érte Berlin Schönefeld, Berlin Tegel, Bréma, Frankfurt am Main, Hamburg, Hannover, Karlsruhe/Baden-Baden (Baden-Airpark), Köln-Bonn valamint Stuttgart repülőterek üzemeltetőit és utasait.

<p>A hétfői munkabeszüntetés a stuttgarti repülőtéren is jelentős késésekkel járt<br>(fotó: Flughafen Stuttgart)</p>

A frankfurti repülőtéren, amely a legnagyobb németországi légikikötő, alig volt érezhető a nyolcvanból harminc dolgozó hiánya, akiknek feladata az Egyesült Államok felé tartó gépek utasainak biztonsági ellenőrzése. Németország délnyugati részén ennél súlyosabb következményei voltak a sztrájknak. Baden-Württemberg tartományban a biztonsági munkatársak közül mintegy száz fő vett részt a sztrájkban, ami a reggeli műszak létszámának nyolcvan százaléka. A stuttgarti repülőtér sajtóközleménye szerint például 6 és 13 óra között hatvankilencből öt járat nem tudott felszállni. Akadtak utasok, akiknek két órát kellett várniuk a biztonsági ellenőrzésre, mert a munkaerőhiány miatt tizenhat kapuból csak hatot lehetett megnyitni. Baden-Baden és Karlsruhe városok közös légikapuja, a Baden Airpark egy ideig egyáltalán nem üzemelt. Köln-Bonn repülőtéren is hosszú sorokban álltak az utasok a biztonsági kapuk előtt. Itt a reggeli és délelőtti órákban majdnem az összes járat késve indult, két berlinit pedig törölni kellett. Hamburgban bár az összes gép időben tudott felszállni, a megszokottnál jóval hosszabb várakozási idő azonban utaslemaradáshoz vezetett, jelentette az ARD német közszolgálati televízió-csatorna híradója.

A sztrájkoló munkavállalók jobb munkakörülményeket; azaz szigorúbban szabályozott munkaidőt, állandó munkahelyet és magasabb béreket követelnek. November közepén a mintegy tizenötezer biztonsági alkalmazott érdekeit képviselő Verdi a bértárgyalások negyedik körében sem tudott megegyezni a munkáltatókat tömörítő egyesülettel. A tárgyalásokat várhatóan 2013. január 15-én és 16-án folytatják Berlinben.

Kapcsolódó hírek