BME-s diákok építik Magyarország első, kilenc kilométeres magasságot elérő kutatórakétáját

iho/repülés   ·   2022.07.14. 12:00
01_bme_raketa

A BME Aerospace Team azért jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, hogy szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszenek. A csapat célja utat nyitni a rakétatudományok iránt érdeklődő hallgatóknak. A BME Aerospace Team a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főtámogatásával első és egyedüli magyar csapatként vesz részt októberben az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyén, a European Rocketry Challenge kilencezer méteres kategóriájában. A csapat célja, hogy Magyarországon elsőként érjék el kutatórakétájukkal a kilenc kilométeres magasságot.

Az űrtevékenység a XXI. század egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területe, amely magában foglalja az űrkutatást és az űripart is. A BME Aerospace csapatát 2021 szeptemberében azért hívták életre, hogy egyetemi hallgatók és a hazai szakma legnevesebb szakembereinek tudását ötvözve, olyan rakétát tervezzenek, és szereljenek össze, amely eléri a 9000 méteres magasságot.

Az Aerospace Team tagjai szeretnének ezzel olyan közösségi lehetőségeket nyújtani a fiatal generációknak, ahol kreatív ötleteiket megvalósítva, együtt járulhatnak hozzá a hazai űrszakma fejlődéséhez és elismertségének növeléséhez. Hisznek abban is, hogy a csapatból olyan űrszakemberek kerülhetnek majd ki a hazai munkaerőpiacra, akik értékes tapasztalataikkal a magyarországi űrvállalatok munkáját erősíthetik. A tizenhat fős csapat (tizenegy férfi, öt nő) összetétele igen vegyes, hiszen a tagok között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

Az Aether S szuperszonikus kutatórakéta felépítése

A projekt során egy egyedi szuperszonikus szuborbitális (a hangsebességnél gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő) kutatórakéta készül. A rakéta három méter hosszú, szilárd hajtóanyagú lesz.

A csapattagok a megalakulástól a versenyig mintegy 15 ezer munkaórát töltenek a projekt megvalósításával.

  • Augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlanak.
  • Szeptember elejéig terepen tesztelik a rakétát, a szükséges engedélyek megléte és óvintézkedések betartása mellett.
  • Szeptemberben sajtónyilvános eseményre készülnek hazánk első kilencezer méteres magasságot elérő rakétafelbocsátásáról.
  • Októberben Portugáliában részt vesznek az EuRoC 2022 nemzetközi rakétaversenyen, amelyen huszonöt egyetemi csapat több mint ötszáz hallgatója méri össze tudását.

Csapatuk képviseli hazánkat és a Műegyetemet a kilencezer méteres szilárd hajtóanyagú kategóriában, amely kategóriában mindössze hét csapat elég felkészült versenyezni. Első számú céljuk a versenyen a Flight Readiness Review-n és a Launch Readiness Review-n való megfelelés, hiszen ezekkel a rakétát biztonságosnak és indíthatónak nyilvánítják a nemzetközi szakértők. Ezt követően minél pontosabban szeretnék elérni a kategória céljaként kitűzött kilenc kilométeres magasságot a rakétával. Másik kiemelt céljuk két tudományos kísérlet elvégzése: egy orvosbiológiai, valamit egy légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszerrel látják el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek