Bomba a Dunában

MTI   ·   2012.10.18. 20:50

A vasúti híd két pillére között szerdán találtak egy féltonnás, második világháborús amerikai bombát, amelyről a tűzszerészek megállapították, hogy éles. A kiemelés és elszállítás idejére a bomba egy kilométeres körzetét lezárják, ez a III. és XIII. kerületet érinti. A XIII. kerületben többnyire lakatlan területeket érint a lezárás, kiürítik a Népszigetet, a határ a Váci út Duna felé eső pereme lesz, a közlekedésben nem lesz korlátozás. Óbudán a lezárás a Monostori utca-Drótos utca, Kadosa utca, Keve utca, Silvanus sétány, Vitorla utca, Lőpormalom utca, Pók utca, Jégtörő utca, Graphisoft park és a Duna által határolt területet érinti. A rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség emberei a közös képviselők segítségével és személyesen minden egyes kapuban elhelyezik a lakossági felhívást csütörtökön. A lakóknak reggel 8 óráig kell elhagyniuk otthonukat, ez után a rendőrség minden lakást ellenőrizni fog, a határutcákat lezárják.

A tűzszerész búvárok merülésétől a bomba hatástalanításáig leáll a hajóforgalom a Dunán és a vasúti közlekedés a hídon. A féltonnás bomba 30 fokos szögben áll a mederben, a kiemelés után megkezdik a két gyújtószerkezet eltávolítását és megsemmisítését, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.

A MÁV közleménye szerint péntek reggel nyolc órától a mentesítési munkák végéig az utasok érvényes vasúti  menetjegyükkel vagy bérlettükkel Budapest Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások között a BKV járatait vehetik igénybe, az alábbi útvonalakon:

Bp. Nyugati pályaudvar – Óbuda vasútállomás
4-6 Villamos Margit híd, budai hídfő ->160 autóbusz Óbuda vasútállomás
118 autóbusz Bogdáni út ->206 autóbusz Óbuda vasútállomás

Bp. Nyugati pályaudvar –Aquincum felső
4-6 Villamos Margit híd, budai hídfő->H5(szentendrei HÉV) Aquincum
vagy Bogdáni úttól 106-os illetve 34-es autóbusz

Bp. Nyugati pályaudvar – Újpest központ
M3 metró

Bp. Nyugati pályaudvar – Angyalföld
M3 metró Lehel tér -> 14 villamos Gyöngyösi utca

Kapcsolódó hírek