Bővül a BUD e-töltő infrastruktúrája

iho/repülés   ·   2023.01.11. 15:00
bar_5003_2

Méghozzá részben az Európai Unió támogatásával.

A Budapest Airport fenntarthatósági stratégiájának kiemelten fontos pillére az e-mobilitás, ezért a repülőtér-üzemeltetőt évek óta foglalkoztatja az elektromos autóflotta bővítésének és az e-töltőhálózat kiépítésének a kérdése. Tavaly pályázott is Net Zero Airport elnevezésű projektjével az Európai Unió CEF 2 Transport – Alternative Fuels Infrastructure Facility elnevezésű támogatási programjára, ennek keretében írták alá a közelmúltban a 83 töltőállomás és 102 töltőpont telepítéséről szóló támogatási szerződést. A töltőket a repülőtér kerítésén belül telepítik, azokat a repülőtér-üzemeltető flottájába tartozó járműveken felül a légikikötőben tevékenykedő partnercégek is igénybe vehetik.

A repülőtér-üzemeltető elektromos töltőinfrastruktúrájának jelentős fejlesztése érdekében az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz révén 1,3 milliárd forintból új e-töltőket létesíthet a földi kiszolgálók, a repülőtéri kiszolgáló és a partnerek repülőtéri járműveinek. A 2025. augusztus 31-éig, három ütemben megvalósuló fejlesztés keretében 102 új e-töltőpontot telepítenek a repülőtér területén belül, amelyet a Budapest Airport fele részben saját költségvetésből, fele részben pedig Európai Uniós forrásból valósít meg. Az Európai Uniós támogatás mértéke hozzávetőlegesen 650 millió forint – az összeg a 83 töltőállomás kivitelezésének felét fedezi.

Ez az infrastruktúra a repülőgépkiszolgálási folyamat számos pontját támogatja majd: a fedélzeti étkezési ellátmányt a repülőgépekhez szállító teherautók, vízszállító és mosdókezelő járművek, poggyászkezelő autók és egyéb légi rakománykezelő járművek, az előtéri utasszállító buszok, peronlépcsők és vontatójárművek töltését is képes megoldani.

A Budapest Airport partnervállalatait is folyamatosan ösztönzi az e-mobilitás fejlesztésére. A közelmúltban összesen 134 földi kiszolgáló jármű, illetve 24 flotta- és menedzserautó cseréje valósult meg hagyományos meghajtásúról elektromos meghajtású vagy hibrid modellre, amellyel összesen évi 412 ezer liter üzemanyag takarítható meg – ennek következménye a megközelítőleg 1 080 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátás. Az eddigi 66 elektromos autótöltőpontból 35 a légi oldalon, míg 31 a repülőtér földi oldalán található. A repülőtéri fuvarozással, személyszállítással foglalkozó partnereknek további 35 elektromos töltőpont létesült a repülőtér területén.

(fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek