Brazília: a Lódarázs lesz a nyerő?

iho/repülés   ·   2011.07.12. 14:22
nyito

Az immár három éve húzódó, 36 gép beszerzéséről szóló brazil F-X2 vadászbombázó-tender újabb csavarral gazdagodott: a francia magazin szerint Dilma Rousseff brazil elnök a Rafale helyett inkább a Boeing F/A-18 Super Hornet vadászbombázók rendszeresítése felé hajlik. Ez érdekes változás a 2009. szeptemberi bejelentéshez képest, mely szerint a brazil kormány a Dassault Rafale vadászbombázót választja. Ezt a bejelentést alig néhány nappal később finomították, s újra nyíltnak tűnhetett a verseny – már amennyire egy ekkora volumenű haditechnikai beszerzés az lehet.

Győztes? Vesztes? (fotó: muhammadsubchi.wordpress.com)

A szakértők előzetes várakozásai és a piaci értesülések szerint a francia gép győzelmét kellett volna kihirdetni idén tavasszal, de ez elmaradt. Olyannyira, hogy immár hivatalosan csak 2012 elején dönt a kormány a beszerzésről, jelentette be június 9.-én Nelson Jobim brazil védelmi miniszter. Ennek oka az, hogy a brazil kormány a tavaly novemberi választások, így Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök leköszönése és a pártban kijelölt utódja, Dilma Rousseff megválasztása után immár elsősorban a belföldi kérdésekre koncentrál.

Hornet-fölény Brazília felett is? (fotó: hdwallpapers.in)

A Dassault Rafale az F/A-18 Super Hornet mellett a Saab Gripen NG-vel áll versenyben. A 4-7 milliárd dollár közé becsült költségű program során a Brazil Légierő elsősorban a már meglévő és kiöregedett repülőgépeit, így a modernizált Norhtrop F-5EM Tiger II-eseket és a 2006-ban beérkezett, de 1984-87 között gyártott, használt, ex-francia Mirage 2000C vadászbombázókat kívánja felváltani. A verseny komoly, a brazil fél saját védelmi iparának fejlesztése miatt minél nagyobb technológiai transzfert, és persze brazíliai összeszerelést, illetve brazil beszállítók megjelenését várja el. A Dassault teljes technológiai transzfert ajánl, a Boeing ettől egyelőre elzárkózik. A Dassault viszont a hírek szerint magasan a legdrágább árral jelentkezett, ez rontja esélyeit.

A Saab már előre megkezdte a kapcsolatai kiépítését különböző brazil védelmi vállalatokkal, még jóval az eredményhirdetés előtt. Kérdés, a hagyományosan erős svéd offset-ajánlat mire lesz elegendő Dél-Amerikában? Ahhoz képest, hogy magának az ajánlott gépnek, a nálunk is repülő Gripen megerősített, modernizált verziójának még csak egy átalakított demopéldánya létezik.

Aki elbúcsúzik: az F-5EM Tiger II.  (fotó: sina.com.cn)

Kapcsolódó hírek