Búcsúzik a Halbiktól a GYSEV

iho   ·   2015.07.08. 18:45
00kicsi

Huszonhat német eredetű személykocsiját bocsátotta áruba a dunántúli vasúttársaság. Ez gyakorlatilag a teljes állományt jelenti: a kétezres évek elejének őrjítő kocsihiányát enyhítették velük. A GYSEV példáját követve hamarosan a MÁV-Startnál is megjelentek a halberstadti kocsik, amelyek ma is a flotta oszlopos tagjai.

Halbik sora a Keletiben<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A huszonnégy halberstadtin (eredetileg huszonöt érkezett, tizenhat ABy – első-, és másodosztály; öt Aby – első osztály és négy másodosztályú By) kívül még két érdekes kocsi is vevőre vár. Régebbiek az 1978–82 között gyártott „Halbiknál”, a hetvenes évek egységesítését tükröző, úgynevezett Rekowagenek. A GYSEV-nél rövid pályafutásuk alatt (2007–2008-ban érkeztek) Bbd sorozatjellel futottak, leginkább „otthonuk” környékén, Budapestre csak nagyritkán, szerelvény-megerősítésként érkeztek.

A huszonhat kocsit a GYSEV darabonként nettó húszmillió forintért árulja, Sopronban és Szombathelyen tekinthetők meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek