Budaörsön továbbra is elérhető marad a kedvezményes helyközi díjszabás

MTI   ·   2023.08.05. 07:00

A budaörsi lakosok érdeke, ezért Budaörs városvezetése is mindent megtesz azért, hogy lehetővé tegye a lakosságnak a megfizethető, kényelmes közlekedést, amibe a helyközi járatok szolgáltatásának támogatása is tartozik – reagált a település önkormányzata az ÉKM korábbi közleményére.

A városvezetés az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) arra a korábbi közleményére válaszolt, amelyben a tárca arról írt, hogy két budapesti agglomerációs településen – Budaörsön és Érden – megszűnhet a helyi, önkormányzati díjszabású jegyek és bérletek elfogadása a Volánbusz helyközi járatain. A minisztérium közlése szerint Budaörs önkormányzata két és fél éves tartozást halmozott fel a szolgáltatás díjának visszatartásával.

Budaörs vezetése ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az önkormányzat 2021 óta kifogásolja az „indokolatlanul magas" összeget, és egyeztetéseket folytatott az állammal az átlátható költségtérítés mértékéről. „Kétezerhuszonkettőben Budaörs aláírva megküldte a szerződést. A minisztérium egészen a mai napig nem reagált az aláírt szerződésre" – húzták alá, kiemelve: az önkormányzat nem fizet ki semmit érvényes szerződés nélkül. Az önkormányzat szerint a helyközi járat költségeihez való hozzájárulás mértéke „teljesen átláthatatlan", ráadásul arányaiban Budaörs fizeti a legnagyobb összeget a járatok támogatására. „Több szomszédos település 40–45 forintot fizet kilométerenként, míg Budaörs a dupláját, több mint 99 forintot fizet egy kilométerre ugyanazért a szolgáltatásért. Ezt a tisztességtelen díjszámítási módot kifogásolta meg az önkormányzat három éve" – írták.

Hozzátették: a szaktárca 2023. augusztus 4-én „ultimátumot” küldött az önkormányzatnak, miszerint vagy elfogadja a város az állam által szabott feltételeket, vagy megszüntetik a helyközi jegyek és bérletek kedvezményes díjszabását. „Budaörs Város Önkormányzata költségvetésében 2021 óta szerepel a szolgáltatás összege, ezzel az önkormányzat mindig is számolt, és a forrás mindig is rendelkezésre állt. A városvezetés bár kényszerből, de aláírja az állam egyoldalúan megfogalmazott szerződését (...), de továbbra is fenntartja a követelését, hogy az állammal közösen átlátható és észszerű összeget állapítsanak meg” – olvasható a közleményben, amely rögzíti, hogy Budaörsön továbbra is elérhető marad a kedvezményes helyközi díjszabás a Volán buszjáratain. 

A településen egyébként két, az önkormányzat által finanszírozott, térítésmentesen igénybe vehető helyi autóbusz körjárat is igénybe vehető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek