Budapest, Debrecen, Eger, Szeged: autómentes napok

iho   ·   2013.09.20. 16:22
Budapest: a gyalogosoké az Andrássy út

Budapest Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. szervezésében idén is megtartják az Európai Mobilitási Hét záróeseményeként a Fővárosi Autómentes Napot a forgalom elől elzárt Andrássy úton, 2013. szeptember 22-én. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – mint az egyhetes kampány nemzeti koordinátora – önálló standon várja az érdeklődőket családi és környezettudatos közlekedésre buzdító programokkal – hangzik a tárca szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Budapesten 2002. óta rendezik meg a Fővárosi Autómentes Napot, amelynek során az Andrássy út egy szakaszán nem lehet autóval közlekedni, és a területet megnyitják a gyalogosok és kerékpárosok előtt. Ezen a napon a közszolgálati, a civil és az üzleti szféra szereplői számtalan színes programmal várják az érdeklődőket 0-tól 99 éves korig. Az Autómentes Nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet: a közlekedéssel kapcsolatosan hozott mindennapi döntéseink alapvetően befolyásolják környezetünket, az életminőségünket és egészségünket. A programok nagy része a környezettudatos, fenntartható közlekedési módok használatát népszerűsíti, mindezt játékos, oktató formában.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében a zenei előadók mellett (Kerekes Band, Alma együttes, Málna együttes) kézműves foglalkozások, iparművészeti workshop, arcfestés és kerékpáros bemutató is lesz, de az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jóvoltából elektromosautó-kiállítást is megtekinthetnek a látogatók, sőt ki is próbálhatják az elektromos gokartokat. A Közlekedéstudományi Intézet Életúton programja keretében a biztonságos közlekedésre nevelő bemutatók, játékos programok, szimulátorok várnak minden korosztályt a helyszínen.

Debrecen: bringaversenyek sorozatban

Debrecenben az Európai Autómentes Naphoz kapcsolódóan szeptember 22-én négy biciklis versenyt is rendeznek a városban, ami lassíthatja a forgalmat.

9.35 és 12.35 között Debreceni Maraton - verseny, az útvonal: Hatvan utca - Segner tér - Pesti utca - Böszörményi út - Füredi út - Balmazújvárosi út - összekötő utak - Balmazújvárosi út - Füredi út - Böszörményi út - Pesti utca - Segner tér - Hatvan utca.

9.40 és 11.10 között Hortobágy Próba - verseny, az útvonal: Hatvan utca - Segner tér  Pesti utca - Böszörményi út - Füredi út - Balmazújvárosi út - Egyek-Telekháza - Tiszacsege - Balmazújváros - Balmazújvárosi út - Füredi út - Böszörményi út - Pesti utca - Segner tér - Hatvan utca.

9.55 - 13.55 között Hortobágy Túra - Teljesítmény túra, az útvonal: Kossuth tér - a városon belüli kerékpár utak - Pósa utca - Torockó utca - Kishatár utca - Balmazújvárosi út - majd vissza ugyanezen az útvonalon.

10.30 - 13.30 között Debreceni Családi Túra, az útvonal: Kossuth tér - Józsa - Zelemér - Józsa - Kossuth tér.

A versenyek útvonalán közlekedő járataink menetrendjében útvonalváltozás nem lesz, azonban várható néhány perces menetrendi eltérés – hangzik a DVK Zrt közleménye.

Egerben lesz még Kritikus Tömeg

Tizenötödször rendezik meg a Critical Mass felvonulást Egerben vasárnap, és ezt az alkalmat, most egész napos rendezvényekkel ünneplik meg. A „kritikus tömeg” öt órakor indul a nagy városi körre a szökőkúttól. Erre az időre kérik a szervezők az autósok türelmét és megértését. Visszaérkezéskor – ami körülbelül este fél hétkor várható – zenés műsorral folytatódik az este.

Szeged: a tömegközlekedés jegyében

A IV. Európai Trolibusz Nap keretein belül a Szegedi Közlekedési Kft. nyílt napot tart szombaton a telephelyein. Délelőtt 11 órára a villamos telephelyre, míg 12.30 órára a trolibusz telephelyre várják az érdeklődőket. Ezen a napon a Társaság nosztalgia villamosokat és trolibuszokat is forgalomba állít, illetve a régi 7-es és 8-as trolibuszvonalán emlékjáratot közlekedtet. A járatok menetrendjéről és a programról az SZKT weboldalán találhatók információkat.


Kapcsolódó hírek