Budapest legkülönlegesebb járműveit ünnepeli a Magyar Posta

iho/vasút   ·   2020.05.12. 09:30
siklo_libego0

A Budavári Sikló a főváros egyik legnépszerűbb látványossága, 1987 óta a Világörökség része. A Sikló két kocsija, Margit és Gellért csaknem 100 méter hosszú, 60 százalékos emelkedésű sínpályán viszi az utasokat, a megtett szintkülönbség mintegy 50 méter. Margit és Gellért inga szerűen működik: miközben az egyik kocsi felfelé indul, a másik lefelé szállítja az utasokat. A kocsik jelenleg 1 másodperc alatt 1,5 métert tesznek meg.

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az idén 150 éves Budavári Siklót. Az alkalmi bélyegkép főmotívuma a BS1 „Margit” kocsi és a dunai látkép a Széchenyi lánchíddal.

(forrás: Magyar Posta)

Az alkalmi borítékon a Budavári Sikló pályájának és kocsijainak jellegzetes képei láthatók. Az alkalmi bélyegzőben a sikló kocsijának stilizált rajza található. Az alkalmi bélyeg 50 ezer példányban, Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

A főváros másik különleges közlekedési eszköze, a Zugligeti Libegő is évfordulós. A Libegő 50 éve működik, ezt ünnepli alkalmi bélyeg kibocsátásával a Magyar Posta. A Libegő drótkötél pályája több mint 1 kilométer hosszú, a szintkülönbség 262 méter. A szerkezet lassabban halad, mint egy mozgólépcső, a sebessége mindössze 4 kilométer/óra, így az egyik állomástól a másikig 12 perc az út. A Magyar Posta által kibocsátott alkalmi bélyegkép fő motívuma a csodálatos környezetben üzemelő Zugligeti Libegő. Az alkalmi borítékon a János-hegyi végállomás épülete, míg az alkalmi bélyegzőn egy függőszék stilizált rajza látható. Az alkalmi bélyeg 50 ezer példányban, Hefelle Glória grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

A bélyegek már megvásárolhatók egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek