Nem „egyszerű” a fővárosból nyugat felé vonatozni

iho   ·   2015.09.03. 09:39
00kicsi
Eközben Nagyszentjánosnál

Migránsokat szállítottak le egy vonatról rendőrök a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánosnál csütörtök délután – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A tudósító beszámolója szerint a Budapest felől nyugati irányba tartó vonatról leszállított emberek egy csoportját buszokkal vitték el a község vasútállomása mellől; először Győrbe, ahol felveszik az adataikat, majd továbbutaztatják őket a vámosszabadi befogadóállomásra.

Egy 20-30 migránsból, főleg férfiakból álló csoport ugyanakkor nem volt hajlandó felszállni a buszokra, leültek és azt skandálták német angolsággal, hogy „We want to go to Wien!”, azaz „Bécsbe akarunk menni!”

Azt mondták, nekik vannak papírjaik és nem értik, hogy miért akarja őket ellenőrizni a rendőrség. Körülvették és arról próbálták meggyőzni őket a rendőrök, hogy szálljanak fel a buszokra. Egy tolmács is érkezett, hogy segítse a tárgyalást.

A helyszínen még két busz várakozik, amely elviheti a migránsokat. Mintegy negyven rendőr több mint tíz járművel érkezett.

Bicske műveleti terület, vagy nem...

Műveleti területté nyilvánította Papp Károly országos rendőrfőkapitány a bicskei vasútállomást, az újságíróknak is el kell hagyniuk a területet – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök kora délután. Majd nem sokkal később az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határozottan és kategorikusan cáfolja, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány. Az ORFK ezt csütörtök délután közölte a honlapján.

* * *

A MÁV Zrt. sajtótájékoztatót tart a Keleti pályaudvaron, ahol többek közt a már megvásárolt menetjegyek árának visszatérítéséről, a jegyváltás szigorításáról tájékoztatják az újságírókat.

Dávid Ilona, a MÁV első embere a Keleti pályaudvar Lotz-termében. Meg kellett szólalni... (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Egyáltalán (még Hegyeshalomig sem) nem járnak a Railjetek, azonban nemrég elindult a Keletiből egy különvonat, amely a bicskei menekülttáborig viszi a migránsokat. Előtte a 11.30-kor indult gyorsvonatot is megállították Bicskén.

Korábban írtuk:

A nemzetközi szerelvények bejönnek az országba, Szobig és Hegyeshalomig. Ott fordulnak. Azaz erről a két településről el lehet jutni Nyugat-Európa felé. De akkor milyen biztonsági okokat említ a MÁV? Mennyivel biztonságosabb felszállni két olyan állomáson a nemzetközi voantokra mint Szob és Hegyeshalom, ha a fővárosban a jelek szerint nem volt az?

A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében úgy döntött, hogy mostantól további intézkedésig nem közlekedteti a Budapestről Nyugat-Európába tartó közvetlen járatait – áll a MÁV csütörtök reggeli szűkszavú közleményében.

Lőcsei Virág, a társaság szóvivője az Origónak azt mondta, ez érinti a Pozsonyba és Prágába induló szerelvényeket is. Természetesen Győrben és Hegyeshalomnál át lehet szállni a Nyugat-Európába induló járatokra. A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

Szépen kérik (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Viszont van egy vonat, a Debrecenből Bécsbe ingázó 142-es Hortobágy EC, amely bár jelentős késéssel, de „leszegett fejjel” nyugatnak tart. Hogy aztán Hegyeshalomból továbbengedik-e, az még kérdéses. Utas mindenesetre nem nagyon volt rajta.

Kollégánk, Kemsei Zoltán Kelenföldön jártában látta a szerelvényt, amely gyakorlatilag üres volt

Ennél nagyobb nyüzsgés volt a pályaudvaron, és nem a menekültek foglalták el, még csak nem is osztálykirándulók: kivezényelt rendőrökből volt ott is több busznyi, akik éppen akkortájt hagyták el az állomást, amikor kollégánk megérkezett oda.

Képernyőmentésünk még Tatabányánál készült a Hortobágy EC-ről

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek