CAF-metrókat vesz Bilbao

iho   ·   2014.07.03. 08:05
400px_caf_bilbao_metro

A Spanyolország északi részén található Baszkföld autonóm közösség legnagyobb városa, valamint a spanyol vasúti gyártó közötti, június utolsó napján bejelentett megállapodás értéke 150 millió euró. A szerelvények egy része a Bilbao városközpontjában található Matiko állomást a közeli Etxebarri kisvárosával összekötő, hármas számú metróvonalon fog közlekedni, nagyobb részük pedig az egyes és kettes metróvonalakon váltja le az 1980-as években gyártott 200-as és 300-as sorozatú vonatokat – írja az International Railway Journal.

Bilbao városa a CAF szerelvényeivel cseréli le elavuló metróflottáját, valamint a 2016-ban megnyitandó hármas metróvonalon is a spanyol gyártó vonatai fognak közlekedni<br>(forrás: IRJ)

A méteres nyomtávú szerelvények három, tizenhét méter hosszú kocsiból állnak majd, melyek közül a két szélső rendelkezik hajtással. A szerelvényeket úgy alakítják ki, hogy igény esetén a későbbiekben egy újabb betétkocsit is be lehessen majd illeszteni. Egy vonat maximális befogadóképessége 296 fő, amiből 94 utas találhat ülőhelyet.

A CAF-vonatok külsőleg nagymértékben fognak hasonlítani az UT900-as sorozathoz. A gyártó ütközési energia-elnyelő, valamint ráfutást gátló technológiákat is alkalmaz rajtuk. A mozgássérültek közlekedését akadálymentesített ajtók, a végig alacsonypadlós kialakítás, valamint audiovizuális figyelmeztetések segítik.

A metrószerelvényeket 2015 és 2020 között szállítja a CAF. Az első tizenkét vonat várhatóan 2016 végén érkezik a hét megállót felfűző, 5,9 kilométer hosszú hármas metróvonal megnyitásához – adja hírül a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek