Capa a metróban, veletek!

gszl   ·   2013.09.16. 06:30
capa00

Robert Capa 20. százada címmel mutatja be a világhírű magyar származású fotográfus munkásságát a Metró Art Galériában, azaz a budapesti 2-es és 3-as metró szerelvényeiben a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike).

Robert Capa születésének századik évfordulója az egyetemes fotóművészet kiemelkedő eseménye. A Metró Art Galéria ötven Capa-fotón keresztül nyújt betekintést az életműbe – mondta Kirschner Péter, a Mazsike elnöke.

A kiállítás a Határ úti állomáson nyílt meg. Akár ott is, így is lehet fotózni. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: MTI/Földi Imre)

Az utazók november 10-éig összesen kétszáz felületen találkozhatnak Robert Capa felvételeivel. Az anyagban helyet kaptak a spanyol polgárháború, a japán–kínai háború, a II. világháború és az azt követő újjáépítés képei, de Capa sztálingrádi és izraeli riportkönyveiből, művészportréiból, valamint a halála előtti percekben készített sorozatából is szerepel néhány fotó. A képek mellett korabeli hírek, tudósítások, irodalmi idézetek, valamint Capa saját feljegyzéseinek részletei olvashatók – közölte a metrótárlatot Fisli Éva történész-muzeológussal együtt rendező szakember.

Robert Capa Friedmann Endre Ernő néven született Budapesten. Berlinben tanulta meg a szakma alapjait, majd zsidó származása miatt Hitler hatalomra jutása után távozni kényszerült Németországból. Átmeneti bécsi, majd budapesti tartózkodás után Párizsban kezdett fotóriporterként dolgozni; 1936-ban vette fel a Robert Capa nevet.

Haditudósítóként részt vett a spanyol polgárháborúban, a japán–kínai háborúban, a második világháború észak-afrikai és olaszországi hadjárataiban, a normandiai partraszállásban, az első arab–izraeli háborúban, Franciaország indokínai háborújában. Politikai riportjai mellett filmforgatásokat, divatbemutatókat, ismert művészeket, sztárokat is fényképezett.

Az indokínai hadszíntéren 1954 májusában egy francia konvojt kísért, amikor – a jobb felvételi pozíció keresése közben – aknára lépett, és életét vesztette.

Az én Capám

Játsszatok velünk!

Honlapunk fotópályázatot hirdet Az én Capám címmel. Mindössze annyi a dolgotok, hogy metróztok egyet, kettőt, hármat, négyet, vagy amennyit akartok a kettesen és a hármason, és közben fotózzátok a kiállítást. Nincs megkötés, odaállíthatod a barátnődet, a testvéredet, édesanyádat, vagy akit akarsz, már ha akarsz, és lefotózod őt egy vagy több Capa-képpel. Eztán már csak be kell küldened ezeket nekünk. A játék november 10-éig tart. A képeket a garai.szakacs@indohaz.hu e-mail címünkre küldhetitek, a tárgyba írjátok be: Az én Capám. Arra kérünk mindenkit, hogy egyszerre maximum tíz megabájtnyi képet küldjön, hogy ne tömődjön el (azonnal) a postaláda! A képeket a lehető leghamarabb igyekszünk feltenni, de az is előfordulhat, hogy bizonyos fotók azért nem kerülnek fel, mert mondjuk átmenetileg betelt a postafiók, és visszapattannak. Ezért, ha azt tapasztaljátok, nincs fenn a honlapunkon a képetek, akkor inkább küldjétek el újra! Az e-mailbe a nevetek mellett azt is írjátok meg, mikor készültek a képek, az adott vonal melyik szakaszán (mely állomások között), metróőrültektől a szerelvény, vagon pályaszámát is várjuk (tényleg...)! Jó fotózást! A biztonsági előírásokat tartsátok be, és legyetek tekintettel a többi utasra is! A beküldők között november 10-e után három negyedéves Indóház-előfizetést sorsol ki szerkesztőségünk.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek