Chinookok és Apache-ok Várpalotán!

Kelecsényi István   ·   2014.04.08. 16:45
cim

Saját maga kavarta porviharban a Chinook<br>(fotók: a szerző)

Magyarországon háborús állapotok uralkodnak a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ várpalotai gyakorlóterén. A Holland Királyi Hadsereg (Koninklijke Landmacht) vezetésével 2014. március 12. és április 22. között Várpalota Challenge 2014 néven hadgyakorlat-sorozatot tartanak holland, amerikai és magyar erők részvételével.

Helikikötő, Újmajor

A gyakorlaton összesen 3000 katonát és közel 500 technikai eszköz vonultatnak fel. A gyakorlatsorozat két részre bontható: az első szakaszban március 12. és április 2. között a Holland Királyi hadsereg 13. gépesített dandár körülbelül 600 fő és 100 technika eszköze vett részt. Itt kiemelendő a 42. Limburgi Jager (vadász) ezred svéd gyártmányú CV9035NL típusjelű gyalogságú harcjárművei és a Leopard 2A6 harckocsik részvétele (amelyekről hivatalosan az olvasható, több forrásból – még a Holland hadsereg honlapján is, hogy kivonták őket a hadrendből). A harceszközöket a holland királyi Haditengerészet (Koninklijke Marechaussee) tengeri úton Rijekába szállította, és innen egy részüket vonaton, más részt közúton továbbítottak a Harckiképző Központ Gyakorlóterére.

Amerikai Blackhawk forgószárnyasok

A gyakorlat második szakaszában április 3-ától 22-éig a Holland Királyi Hadsereg 11. Légimozgékonyságú dandár katonái ejtőernyős ugrásokat, helikopteres deszantfeladatokat hajtanak végre.

A dandár légimozgatására a pápai Repülőbázison állomásozik rövidebb-hosszabb ideig négy C-130H-30 szállító repülőgép és négy CH-47D Chinook nehéz szállítóhelikopter. Az újmajori lőtéren öt AH-64D Apache csatahelikoptert telepítettek. Szállítófeladatot látnak el Hollandia és Magyarország között több esetben a Királyi Légierő (Koninklijke Luchtmacht) KDC-10 tanker és szállítórepülőgépei.

Egy félelmetes Apache harci helikopter

Az Amerikai Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (US.Army Europe) a 12. Helikopter dandár (Combat Aviation Brigade) tíz UH-60 Blackhawk szállító és öt AH-64D Apache harci helikopterrel települt Újmajorba.

Repüléseket nappal és éjszaka is végrehajtanak. A Honvédség kéri a térségben lakókat, hogy az esetenkénti nagyobb hanghatással járó fokozottabb katonai jelenlétet fogadják megértéssel. Honvédségünk több mint száz katona részvételével gyakorolja a NATO-erők Befogadó Nemzeti Támogatásával (Host Nation Support) kapcsolatos feladatrendszerét.

A Chinook igen komoly külső terheléssel képes repülni

A sajtónapon meg lehetett tekinteni az amerikai kontingens helikopteregységét, majd terepen holland Apache és Chinook helikopterek kombinált tevékenységét nézhettük meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek