Cirrus-tulajdonosok, figyelem: repedt gyertyák!

iho/repülés   ·   2011.09.26. 16:00
CirrusDesignSR22C_cimkep

Csaknem 950 Cirrus SR22TN típusú kisgépet érint a Tornado Alley Turbo által kiadott figyelmeztetés: a gépek turbófeltöltéses motorjába szerelt Champion RHB32S gyújtógyertyák között „szokatlanul nagy arányban” találtak repedt kerámiaszigetelésű darabokat.

A rossz szigetelés gyújtási problémákat okozhat, amelyek viszont komoly hibákat okozhatnak a motorban. A kiadott dokumentum szerint legalább két kényszerleszállás és egy sérüléssel nem járó baleset vezethető vissza a megrepedt kerámiaszigetelésű gyújtógyertyákra. A hiba egyébként más géptípusokat is érinthet.

A gyártó és az amerikai repülési hatóság azt ajánlja, hogy a géptulajdonosok, üzemeltetők és pilóták ne várjanak a szokásos előírt motor-felülvizsgálatig, hanem azonnal vegyék szemügyre a gyújtógyertyákat. A hiba a turbófeltöltéses motoroknál bukkant elő, de lehetséges a megjelenése normál szívórendszerű motoroknál is – hangzik a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.