CNG buszokkal bővül a Volán-flotta

iho   ·   2022.03.11. 18:05
3626_DSCF9124_220311

Zöldebb, csendesebb, modernebb: 164 MAN Lion's City 12 G típusú, alacsonypadlós jármű áll forgalomba idén.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. Az eljárások eredményesen lezárultak, a nyertes ajánlattevő mindkét kiírás esetében az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett – áll a Volánbusz sajtóközleményében. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion's City 12 G típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű (nem csuklós) járművekkel bővül a közlekedési társaság flottája. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így mérsékelik a környezet zajterhelését.

A budapesti agglomerációt kiszolgáló hetvenöt új autóbusz nettó beszerzési értéke mintegy 6,9 milliárd forint, a Szegeden forgalomba álló tíz járműé pedig közel nettó 920 millió forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma huszonhét. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, valamint a felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét wifi-előkészítés és USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel. Az új buszok várhatóan 2022 nyár végétől állnak majd az utasok rendelkezésére.

Szolnokon negyven, Zalaegerszegen pedig 39 MAN Lion's City 12 G állhat szolgálatba idén ősztől, beszerzési értékük nettó 3,67, illetve nettó 3,58 milliárd forint. A két megyeszékhelyre kerülő autóbuszok harmincöt ülőhellyel rendelkeznek és összesen 93 utas szállítására alkalmasak. Természetesen ezek a járművek is akadálymentes kialakításúak, kerekesszékkel és babakocsival egyaránt igénybe vehetők, a felszereltséget pedig légkondicionáló, wifi-előkészítés, USB-csatlakozók, utastájékoztató berendezés és kamerarendszer teszi teljessé.

A nyertes ajánlattevőnek a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül el kell végeznie a felmerülő kötelező karbantartási műveleteket, vállalva azok anyag- és munkadíját is. Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését – hasonlóan az elektromos buszokéhoz – a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „A folyamatos fejlesztésekkel a Volánbusz azt szeretné elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.” (fotó: Vörös Attila)

A társaság a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében a Zöld Busz Program keretében meghirdetett, elektromos autóbuszok és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzését támogató felhívásán a Volánbusz hét pályázata szerepelt sikerrel, aminek eredményeként összesen száz zöldbusz kezdheti majd meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében: Székesfehérváron tizenkettő, Győrben tizenhárom, Zalaegerszegen tizenegy, Egerben hat, Szolnokon tíz, Szegeden nyolc, a budapesti agglomerációban pedig negyven új, elektromos, szóló (nem csuklós) autóbusz állhat forgalomba. Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottát Közép-Európában.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának negyven százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora nyolc évre csökkenhet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek