Családanyát küldenének az űrbe a kínaiak

iho/repülés   ·   2012.06.12. 08:22

Most már biztos, hogy egy nő is lesz a június közepén világűrbe induló Szencsou 9 űrhajó fedélzetén. Az állami Xinhua hírügynökség tudósítása szerint két pilótanő várakozik a misszióra, de hogy melyikük repül végül, az még nem dőlt el. Liu Jang őrnagyot a média hősnek kiáltotta ki, miután repülőgépével egy madárnak ütközött, majd sikeresen kényszerleszállt. Vetélytársa, Wang Japing kapitány részt vett a szecsuáni földrengés áldozatainak mentésében, a 2008-as olimpia idején pedig gépével esőfelhőket oszlatott el a pekingi égboltról – írja az Index.

Mindkét űrhajósjelölt a harmincas éveiben jár, és mindketten egygyermekes családanyák. A hatóságok szerint a válogatáson fontos tényező volt, hogy csakis anyákat küldjenek fel a világűrbe, mivel a súlytalanság befolyásolhatja a nők termékenységét. Ezen kívül a jelölteknek még szuvas foguk sem lehet. A kínai tudományos akadémia egyik munkatársa szerint „a női űrhajósok lelkesebbek és jobb kommunikációs készségekkel bírnak, mint férfi társaik”. Kína lesz a nyolcadik olyan ország, ami női űrhajóst juttatott az űrbe, és a harmadik, amelyik ezt saját űreszközzel teszi meg.

A tervek szerint a Szencsou 9 személyzetének feladata a tavaly szeptember óta pályán lévő Tienkung–1 űrállomás megközelítése, az ahhoz való dokkolás, illetve az átszállás lesz. Kína először 2003-ban küldött embert a világűrbe. A sikeres utazás azt jelentette, hogy a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína lett a harmadik olyan ország a világon, ami saját területéről, saját fejlesztésű űreszközzel juttatott embert a világűrbe.

Kapcsolódó hírek